Längdskidor

Dopningschefen anklagar Norge

Av: 

Fredrik Jönsson

SPORTBLADET

Endast tre veckor innan de olympiska spelen i Sotji

Per Elofsson.
Per Elofsson.

Före detta norska dopningschefen, Mads Drange, hävdar att flera utövare använder - och har använt - bloddopning.

”Jag kunde inte komma fram till något annat”, skriver Drange i boken ”Den store dopingbløffen”.

– Det förekom rykten och man märkte att vissa höjde sig markant under vissa perioder, säger Per Elofsson, till viaplay.se/os.

Mads Drange, tidigare chef för Antidoping Norge, kommer ut med boken ”Den store dopingbløffen” nästa vecka.

Men redan nu kan norska VG berätta att Drange hävdar att han sett blodvärden från norska elitidrottare som visar att de har fuskat.

”Väldigt tunga anklagelser”

– Det måste ju vara en person med väldigt god insyn, med olika värden kring de norska åkarna. Det är väldigt tunga anklagelser, klart att det skall bli spännande att se vad som kommer ut av det hela, säger Viasats längdexpert Per Elofsson om uppgifterna.

2007 fick Drange i uppdrag att inrätta ett så kallat nationellt blodprofilprogram där han samlade in blodvärde från norska utövare för att kunna läsa av onormala variationer hos utövarna. En sådan variation kan tyda på Epo och traditionell bloddopning.

Fick stöd av en expert

Han valde även att titta ännu längre tillbaka i tiden och upptäckte variationer.

”Flera gånger var jag tvungen att dubbel- och trippelkontrollera om det stämde. För efter att ha provat alla möjliga förklaringar kunde jag inte komma fram till något annat svar än att de resultaten visade prov på bloddopning”, skriver Drange i boken.

Han hävdar att han har hittat spår av både Epo och blodtransfusion av eget blod i blodprofilen från de norska utövarna. Han skickade proverna vidare till en expert som kom fram till samma sak när han gick igenom testerna. Drange nämner inte i boken vilka utövare det handlar om.

”Stundtals väldigt knäckande”

– Det förekom rykten och man märkte att vissa, både individer och lag, höjde sig markant under vissa perioder. På hög höjd märkte inte bara formtoppar utan även en helt annan kapacitet hos åkare. Det var ju ganska tydligt med finnarna innan Lahtis, säger Elofsson och fortsätter:

– Personligen ville jag inte lägga så mycket kraft på det utan försökte istället fokusera helt på egna prestationer. Det var stundtals väldigt knäckande. Ingen dopningsform ger i närheten av samma prestationshöjande effekt som bloddopning.

”Urinproverna var negativa”

Värdena fanns på ett sjukhus och inte på ett Wada-laboratorium, som Wada kräver. Antidopning Norge intensifierade tester, men resultaten var negativa varje gång.

”Urinproverna var negativa varje gång. Förmodligen eftersom de har använt testosteron som det inte finns någon analys för, och då är blodtransfusion svårt att bevisa”, skriver Drange.

Sedan kommer han med fler påstående i boken.

”Jag vet även att det finns norska elitidrottare inom andra sporter som har dopat sig och som gör det fortfarande”, skriver han.

Elofsson till Viasat om Norge:

– Jag hade dock ingen känsla att norrmännen skulle hållit på under min karriär, säger han.

Eldar Rönning svarar

VG har varit i kontakt med Anders Solheim, direktör för Antidoping Norge, men han vill inte kommentera någonting eftersom han inte har läst boken.

Norska skidåkaren Eldar Rönning har dock kommenterat uppgifterna:

– Om någon i Antidoping Norge har misstankar om dopning så borde de kanske kommit med detta tidigare, istället för att skriva en bok, säger Rönning till VG efter att de läst upp delar av boken under en presskonferens.

I fjol hävdade Uppdrag granskning att flera åkare på 90-talet, däribland Björn Dählie, haft onormalt höga blodvärden. De anklagelserna kom under VM i Val di Fiemme.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor