Samlade in en miljon – till blåbären i bob

avEmil K Lagnelius

SPORTBLADET

Så tog sig Jamaica till OS igen

SOTJI. Intresset för att se Jamaicas boblag i OS är enormt.

Laget bad om ekonomisk stöttning – och fick över en miljon kronor från välvilliga människor.

– Vi var tvungna att hålla en presskonferens och förklara att folk får sluta skicka in pengar. Vi är inte giriga, säger veteranen Winston Watts, 46, efter dagens träningspass i Sotji.

Det jamaicanska fyrmannalaget i Bob vid OS i Calgary 1988 blev mästerskapets stora hjältar. Ingen stjärnsprinter på den tropiska ön ville vara med om det galna projektet och istället valdes fyra killar ut som ville, men absolut inte kunde.

De kraschade våldsamt, men reste sig upp och bar boben över mållinjen till publikens stora jubel. Den sportsligt miserabla insatsen och den känslomässigt vackra gesten insprirerade så småningom till Hollywoodkomedin ”Cool Runnings” med John Candy i huvudrollen.

”Folk vill att vi ska lyckas”

Nu är Jamaicas boblag kvalificerat för OS för första gången sedan 2002, den här gången i tvåmanna. Men det var länge osäkert om Winston Watts och hans kollega Marvin Dixon skulle få åka, då laget saknade ekonomiska resurser.

En insamling startades, som gick lysande.

– Vi vill rikta ett tack till våra kära vänner som såg till att vi drog ihop 178 000 dollar (drygt 1,1 miljoner kronor). Folk vill att vi ska lyckas och har saknat oss i OS. De var helt till sig och ville hjälpa oss att få utrustningen, säger Winston Watts efter torsdagens träningspass på Sanki Sliding Centre i Sotji.

– Jag kände mig bra i dag. Lite skakig var det, men man har alltid fjärilar i magen när man testar en ny bana. Det gäller bara att övervinna det.

”Vi är underdogs”

Resan till Sotji gick inte smärtfritt.

– Vi fick våra kläder, men de var fulla med proteinpulver. Säkerhetsvakterna hade öppnat burkar, men inte stängt till dem ordentligt. När jag åkte i dag fick jag proteinpulver i ögonen från hjälmen.

Vilka förväntningar kan man då ha på Jamaica?

– Vi är underdogs, men vi ska visa vad vi kan och resultatet kommer ni att se på klockan.

Winston Watts var en av de som inspirerades att börja med bob efter OS 1988 och han har sedan dess deltagit i tre olympiader, 1994, 1998 och 2002.

46 år gammal gör han nu sitt fjärde OS.

– Ålder är bara en siffra. Jag tittar aldrig på min ålder utan bara hur jag känner mig, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS