Far och son.. och son – här blir de historiska

SPORTBLADET

Spångberg, Spångberg och Spångberg.

Ja, så ser IFK Motalas laguppställning ut i kvällens jumbofinal mot Tillberga – en historisk händelse i bandyns elitserie.

– Det är så klart häftigt att lira tillsammans i elitserien. Inte så många gånger man får uppleva det, säger pappa Patrik till Sportbladet.

Foto: Foto: Privat
Anton, Patrik och Viktor Spångberg finns alla tre med i laguppställningen i kvällens jumbofinal.

Tillsammans spelade de upp IFK Motala i elitserien, men väl där valde Patrik Spångberg att lägga skridskorna på hyllan – för att sedan göra comeback i förra omgångens match mot Vänersborg.

Då var dock mittfältaren Anton skadad och spelade inte, varför det ”endast” blev försvararna, far Patrik och son Viktor som deltog i 0–7-förlusten.

Lagom till kvällens jumbofinal mot Tillberga är dock samtliga tre Spångbergs tillgängliga för spel.

– Det är häftigt att få lira tillsammans i en elitseriematch. Vi är rejält taggade, det slår ju lite extra att det är en serie högre nu än i fjol, säger Patrik Spångberg till Sportbladet.

”Unikt för högsta serien”

Om det är första gången som far, son och son spelar tillsammans i elitserien i bandy är inte helt klart, men enligt Erik Jonsson, som är press– och statistikansvarig på svenska bandyförbundet, är det högst troligt att så är fallet.

– Har snackat med bandyoraklet ”Classe” Bengtsson och på rak arm kan vi inte komma på att något liknande har inträffat. Det är nog unikt för högsta serien, säger han och påpekar att Andreas och Oskar Westh i dagens Bollnäs är det närmaste som går att komma den historiska händelsen.

Snickare i samma firma

Och som om inte det vore nog med bandygemenskapen så är alla tre dessutom snickare till vardags – i samma firma.

– Ja så är det, vi jobbar på samma företag allihopa. Jag försökte avråda dom, men det gick inte så bra, skrattar 45-årige Spångberg.

Hur är stämningen vid middagsbordet? Får fru Spångberg någon syl i vädret?

– (Skratt) Vi försöker att inte prata så mycket bandy vid matbordet, hon är rätt less på det tror jag. Vi får kompensera henne längre fram.

Stark bandykultur i familjen

45-årige pappa Spångberg, som har 25 säsonger som elitbandyspelare bakom sig, berättar att sönerna själva valt bandyn, men medger mellan raderna att bandykulturen är stark inom familjen.

– De har alltid följt med mig när jag spelat, så det känns nästan medfött. De har testat andra sporter, men föll för bandyn, berättar han och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan vi ta två pinnar i kväll, vi är beroende av poäng just nu.

Om far och söner kan bärga nykomlingen Motalas första seger i elitserien i kväll mot Tillberga återstår att se, men att bandykraften är stark i Spångbergs familj är helt klart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Far & Son

Bandy

Snickare

Motala