Sverige tror inte på norska utspelet

avMalin Wahlberg

Publicerad:

Petter Northug petas från sista stafettsträckan i OS.

Men Sverige och Calle Halfvarsson tror inte på uppgifterna. 

– Det är mest för att trigga Petter, säger han.

Norges tränare Tor Arne Hetland sa förra veckan att Petter Northug inte kommer att köra sista stefettsträckan i OS. Enligt honom är det redan bestämt att Finn Hågen Krogh kommer att bli sista man för Norge. 

Uttalandet har väckt starka reaktioner – men Sverige tror inte på Hetland.

– Nu skriver du väl säkert som en rubrik, men det tror jag inte ett skit på så det lägger jag ingen fokus på. Om Petter levererar kommer han att åka sistasträckan. I min värld är det bara spel för galleriet. Det skiter vi i, säger tränaren Ola Ravald. 

Inte heller Calle Halfvarsson tror att Northug är borträknad.

1 av 2 | Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

– Det är mest för att trigga Petter. Jag tror inte att det stämmer att han redan är petad om det skulle visa sig att han är helt grym hela säsongen, säger han och fortsätter:

– I dagsläget möter jag heller Petter än Korgh på sistasträckan. Finn Hågen har ju visat att han är helt otrolig när han är i form, även Kläbo så jag tar hellre Petter.

”Tär på sjävlförtroendet”

Under VM i Lahtis körde Halfvarsson sista sträckan efter många om och men. Den svenska stjärnan ville egentligen inte och fick övertalas av landslagsledningen. 

På OS återstår det att se hur det blir. 

– Jag kör det som jag känner mig bäst för just för stunden. Som det var på VM så var det ingen av de andra som kunde göra det bättre än vad jag kunde göra. Om det är så må man ju ändå ta sig i kragen och ta den uppgiften. 

Men du känner dig inte helt hundra på den? 

– Nu har jag åkt på däng av Norge några gånger i stafett och det är klart att sådant tär på självförtroendet. Det känns lite ibland som att vi har fastnat i att jag ska åka sistasträckan och att jag ska spurta mot Petter, men det har inte gått jättebra hittills så då kanske man måste tänka om och göra andra grejer som inte har förväntat sig. 

Ola Ravald säger att tränarna är öppna för att det kan bli en andra sistaman på OS. 

– Vi har en större bredd än tidigare och det finns 2-3 killar som kan köra sistasträckan, säger han och syftar på Calle Halfvarsson, Marcus Hellner och Oskar Svensson. 

Publicerad: