Sveriges krisåtgärd efter snöbristen

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Snöbristen har drabbat de alpina åkarna hårt de senaste säsongerna. 

Nu agerar Sverige i klimatfrågan. 

– Det är oroväckande att det går så snabbt, det har gjort att man börjar tänka, säger Mattias Hargin.

Inställda tävlingar och flyttade läger har varit ett stort problem för de alpina åkarna de senaste säsongerna på grund av snöbristen i alperna. 

I januari rapporterade Bloomberg att det inte snöat så lite som det gjorde i december sedan mätningarna började för 150 år sedan. 

– Bara sedan jag började på glaciärer har det hänt väldigt mycket. Det är oroväckande att det går så snabbt för man ser ju skillnad. Bara sista åren har man märkt stor skillnad, framför allt är det mycket varmare. Vi har ju nästa saltrace hela januari, förut var det is, säger Mattias Hargin.  

Inte mycket talar för att det kommer att bli bättre. Enligt en studie av The Cryosphere kan snötäcket i Alperna ha minskat med 70 procent i slutet av det här århundradet.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Men nu agerar det alpina landslaget i klimatfrågan för att bli mer energieffektivt. 

– För varje år som har gått har glaciärer konsekvent blivit mindre och sämre. De krymper hela tiden. Man ställer sig frågan om man bara kan försätta blåsa på i samma tempo utan att kolla på det och det var där det började, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

”Behövs ändring”

Förbundet har kollat på hur mycket de kör, äter, hur de bor och hur de har det på kontoret. De har även tagit in en klimatcoach och gjort en nulägesanalys av koldioxidkonsumtionen. Målet är att den siffran ska halveras till VM 2022. 

– Vi hade en ganska hög siffra och vi ser att det finns saker vi kan göra. Vi kan inte göra allt, men vi kan definitivt göra något. Det handlar mycket om att göra medvetna val, men det får inte tumma på kvalitén för verksamheten, säger Marknads- och kommunikationschef Kalle Olsson Bexell. 

Åkarna uppskattar initiativet. 

– Hela december har det inte legat snö de senaste säsongerna och det känns ju som att vintrarna blir sämre generellt. Det har gjort att man själv har börjat tänka, man vill ju att även nästa generation ska kunna vara på glaciärer och då behövs det ändring, kanske inte bara från vår sida. Det är kul att vara med och stå bakom något, säger Hargin. 

Nu hoppas Sverige att andra nationer ska ta efter. 

– Det är en förhoppning, att man ska kunna inspirera både åkare och personal internt och klubbar och de som följer åkarna. Men även andra landslag och förbund, säger Olsson Bexell. 

Sveriges 22 alpina världscupvinnare genom tiderna 00:48