Karlsson: Saknaden av Pogba börjar märkas i United

SPORTBLADET

Det såg ut att bli en drömdebut för kvällens rekordman.
Så kom det ödesdigra misstaget och stackars Mile Svilar, 18 år, blev syndabock.

Det var enkelt att känna sympati med Mile Svilar.

Här gör han debut i Champions League, blott 18 år och en månad ung, allt flyter på bra, eller åtminstone tillräckligt bra för att hålla nollan – och så blir det så här.

En jättegroda och en bitter förlust som definitivt spelar bort Benfica från slutspelschansen.

Mile Svilar borde inte ha varit här. Så sent som i augusti fyllde han 18 år och nyligen spelade han med U19-landslaget mot Sverige. 

Men med förstamålvakten Julio César skadad fick Svilar göra debut i Champions League. I samma ögonblick som han steg ut mot Manchester United hemma på Estádio da Luz blev han den yngsta målvakten i turneringens historia, han raderade Iker Casillas 15 år gamla rekord.

Det var förstås en diger uppgift att försöka stå emot mot självaste Manchester United, men det började lovande.

Gjort sin läxa

Benfica har varit inne i en tung period efter efter den inledande CL-förlusten mot CSKA Moskva. För tre veckor sedan blev det pinsamma 0–5 mot Basel så till onsdagens hemmamatch hade tränaren Rui Vitória gjort sin läxa.

Han satte målkungarna Jonás och Haris Seferovic på bänken, prioriterade defensiven och valde att ställa sin backlinje extremhögt. Följden blev att Manchester United inte hade några möjligheter alls att spela in på fötterna hos Juan Mata och Henrich Mchitarjan. Istället fick de försöka slå chansbollar in bakom backlinjen där ytorna var stora nog att få ett eget postnummer. 

Då sprang de offside. 

Gång på gång.

Effektiva offsidefällor

Första halvlek påminde lite om en ungdomsmatch med offensiva spelare som inte lärt sig att de inte får vara nedanför sista försvararen. Men det handlade även om en vältajmad Benficabacklinje. Man har sällan sett så snabba uppflyttningar, så kallade push-ups, åtminstone inte sedan Arrigo Sacchi tränade Milan. 

Att Mile Svilar bara testades en gång före paus, ett inte alltför svårt skott av Nemanja Matic, var ett bevis på att Rui Vitórias taktik fungerade. Mile Svilar var visserligen skakig i luftrummet, men när han behövde rusa ut och agera ”extra libero” gjorde han det med tajming.

Det var mållöst och en typisk 0–0-match till mitten av andra halvlek när Manchester United – där Victor Nilsson Lindelöf gjorde ett stabilt intryck bredvid Chris Smalling – fick en frispark till vänster på offensiv planhalva.

Benficas backlinje glömde bort att de hade en 18-årig debutant (som dessutom darrat på inåtskruvade hörnorna) så veteranen Luisão tryckte upp sin backlinje och pekade åt Svilar att komma ut och plocka inlägget.

Marcus Rashford upptäckte att Svilar stod väl långt ut, sköt istället för att lyfta in en lyra – och Mile Svilar backade in med bollen i eget mål.

Det såg dråpligt ut och det var förstås en ”Picasso” av stora mått som avgjorde matchen.

Peppades av Lukaku

Det var behjärtansvärt att se reaktionen från hemmapubliken när Svilar direkt efter baklängesmålet sträckte armarna i luften och bad om ursäkt. Då svarade publiken med att applådera och uppmuntra talangen. 

Efter slutsignalen klappades Mile Svilar om av lagkamraterna och Romelu Lukaku gav några peppande ord till sin landsman.

José Mourinhos Manchester United kom undan med hedern i behåll. Det här var en ny låst insats efter det spelmässiga debaclet på Anfield.

Tre fräscha poäng i Champions League, men känslan är att avsaknaden av Paul Pogba börjar göra sig påmind för Manchester United som fram till nyss såg ostoppbart ut.

Så spelar Man United i Champions league 00:16