”Han ligger bakom lyftet”

Träningen med mästaren ska ge Lindgren VM-medalj

avAnna Andersson

Foto: Foto: TT
Fredrik Lindgren tränar på Friends Arena. ”Jag hoppas publiken kan ge mig lite extra styrka”

Sedan han var liten har drömmen alltid funnits där. Drömmen om en VM-medalj.

Nu är Fredrik Lindgren nära sitt mål – bland annat tack vare en av road­racingens stora mästare.

– Att träna mot Marc Marquez är en av orsakerna till lyftet, säger han.

Han har alltid haft stora drömmar, men vägen har varit lite krokig och vinterträningen tung. För fyra år sedan bestämde sig Fredrik Lindgren, då 28 år gammal, att testa något nytt. Han behövde ett miljöombyte och reste till Andorra.

– Jag åkte ner en höst, det var försäsong och jag tränade väldig mycket crosskörning. Det var så bra förutsättningar och på den vägen är det, berättar Fredrik Lindgen som bestämde sig för att flytta dit permanent.

Foto: AP
Marc Marquez.

– Det har betytt väldigt mycket för min satsning. Jag har kunnat träna bra året runt, mycket motorcykelkörning och jag tränar mot många förare som tillhör världseliten i andra mc-grenar. Det har utvecklat mig väldigt mycket som förare.

Tre poäng bakom

Det har också gett ut­delning under årets VM-­säsong. Lindgren inledde starkt och tog ledningen i mästerskapet, trots en knäskada har han lyckats hänga med förarna i toppen av tabellen. Inför kvällens deltävling i Stockholm ligger han fyra i VM, han är bara tre poäng från en bronsplats och 16 från ledningen.

– Det är min bästa säsong någonsin och det är skönt när man ser att allt jobb ger resultat.

Tränar i Andorra

Han ägnar mycket av ­tiden i Andorra till att köra enduro, cross, dirttrack och flattrack. Han tränar med bland annat den brittiske motoGP-föraren Bradley Smith och den trefaldige världsmästaren Marc Marquez från Spanien. Roadracingen kör
i Aragon den här helgen och Marquez ligger i topp av den VM-tabellen.

– De har ungefär samma säsong som vi, vi kan ­pusha varandra, lägga upp träningsprogram och ­tävla mot varandra, säger Lindgren.

– Jag var i ett steg av min karriär där jag behövde ett miljöombyte, behövde tänka på andra saker och möta andra förare.  All motorcykelåkning är bra, du lär dig spårval, du tränar blicken och du använder samma muskler. Nya träningspartner ger dig också nya erfarenheter.

För Lindgren har flytten till Andorra varit avgörande för hans karriär. När han tog beslutet återfanns han någonstans mitt i VM-tabellen, långt ifrån någon VM-medalj.

I kväll är han Sveriges stora hopp på Friends ­Arena – och han är väldigt nära att uppnå drömmen om en VM-medalj.

ARTIKELN HANDLAR OM

Formel 1

MotoGP

Motorsport