Här kan Northug avtjäna sitt straff

Två fängelser pekas ut

Under 2021 kommer Petter Northug, 35, att sona sitt straff.

Nu pekas två fängelser ut som stjärnans tilltänka anhalt.

– Vi har två större enheter med låg säkerhet i vår region, säger Stig Storvik, regionchef i kriminalvården för region öst, till norska Dagbladet.

Den 21 december erkände Petter Northug fyra fall av fortkörning och narkotikainnehav i Oslo tingsrätt. Domen fastställdes i slutet av domstolsförhandlingen till sju månaders fängelse och indraget körkort på livstid.

35-åringen accepterade domen och meddelade att han inte kommer överklaga.

– Han önskar att ta straffet han fått och gå vidare i livet. Det var bra att få det avklarat innan jul, sade advokaten Halvard Helle efteråt.

Två alternativ

Northug kommer emellertid inte behöva sitta inlåst på anstalt i sju månader. Enligt norsk lag kan han i praktiken släppas ut ur fängelset när en tredjedel av straffet är avtjänat, cirka 70 dagar.

Det är ännu okänt på vilken anstalt som 35-åringen ska sona sitt straff. Domar som är över sex månader kan inte avtjänas med fotboja, som han gjorde 2015.

– Generellt så har Ilseng tagit emot väldigt många korttidsdömda i det här distriktet, säger Atle Syvertsen, på kommunikationsavdelningen på den norska kriminalvården, till Dagbladet.

Ilseng fängelse.
Ilseng fängelse.

Innlandet fängelse, avdelning Ilseng, är en anstalt med lägsta säkerhetsklassen och ligger i Stange kommun cirka tolv mil norr om Oslo, där Northug står skriven på en lägenhet i stadsdelen Bislett. Ett annat alternativ är Indre Östfold fängelse, avdelning Trögstad.

Kan dröja

Men på grund av coronapandemin ser det ut att dröja innan den tidigare storstjärnan ska skaka galler.

Tidigare har det spekulerats i att Northug kan vara en fri man redan till sommaren, men som det ser ut nu blir så inte fallet.

– Vi har två större enheter med låg säkerhet i vår region. Dessa bägge har normalt 90 platser, men med covid-19 är kapaciteten betydligt reducerad eftersom vi önskar att de intagna ska ha isolering i fängelset för att minska smittorisken, säger Stig Storvik, regionchef i kriminalvården för region öst, till tidningen.

Efter avtjänad tid på anstalt kan 35-åringen sona resterande delen av straffet med fotboja.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.