”Krasst är det så att klubbarna går under”

Beskedet ett dråpslag för handbollsklubbarna

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN

Regeringens besked i publikfrågan blev ett dråpslag för handbollsklubbarna.

– Krasst är det så att klubbarna kommer att gå under, säger Guifs ordförande Mats Bengtsson.

Nu kan bara staten rädda föreningarna.

Klubbarna i handbollsligan hade, precis som de flesta i idrotts-Sverige, räknat med att regeringen skulle tillåta 500 personer från och med den 1 oktober.

En del ville också flytta fram premiären tre veckor, till början av oktober, för att kunna ha 500 åskådare från start, men man valde att börja i mitten av september.

– Vi trodde definitivt på en ökning till 500 och sedan nya lättnader på senhösten, säger Jesper Larsson, sportchef i IFK Kristianstad.

Men i dag kom beskedet att gränsen på 50 åskådare kvarstår tills vidare.

Ett tungt slag för klubbarna.

– Vi hade räknat med 500 och då överlever vi ett tag. Nu är det fortsatt 50, suckar Guifs ordförande Mats Bengtsson.

”Katastrofalt tapp”

Den klassiska klubben från Eskilstuna har haft det tungt både sportsligt och ekonomiskt i flera år men blev ändå fyra i publikligan i fjol med 1400 i snitt.

– Det finns egentligen inga marginaler i verksamheten utifrån en normal säsong. Vi gjorde en rejäl åtstramning av verksamheten utifrån organisationen, inte spelartruppen, förra säsongen och har en relativt billig spelartrupp. Vårt stora bekymmer är: var ska vi skära?! Tappar vi publiken blir det ett katastrofalt intäktstapp. Vi får fundera hur vi ska parera det. Det är där våra hjärnor jobbar nu, säger Bengtsson.

Han menar att nu vilar ett stort ansvar på staten om elitidrotten ska överleva i Sverige.

– Om myndigheterna bestämmer att inte är någon publik, då dör ju verksamheten. Då får mer än Guif problem med elitverksamhet. Då får myndigheterna fundera: är det ett sånt Sverige vi vill ha? Krasst är det så att klubbarna kommer att gå under. Antingen får de subventionera eller så får man stänga ner elitverksamheten, säger Bengtsson.

”Kan vara nådastöten”

Jesper Larsson i Kristianstad och Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll, sätter också sitt hopp till staten.

– 50 åskådare kan vara nådastöten för väldigt många elitföreningar, säger Larsson.

– Publiken utgör en tredjedel av vår omsättning i IFK och då tror jag att alla förstår vidden av det hela. Det här drabbar oss väldigt, väldigt hårt. Vi har redan sålt säsongskort och kommer innehavarna och säger at de vill ha pengarna tillbaka så blir det jäkligt tufft för oss.

Gentzel:

– Avgörande blir hur mycket stöd vi får av Riksidrottsförbundet och hur snabbt vi får det, och hur det kommer att fördelas.

Tidigast i slutet av november tror Gentzel att klubbarna kommer att se pengarna från det nya stödet från RF som ska sökas i oktober.

– Det innebär säkerligen att flera klubbar både inom handbollen och andra idrotter kommer att få det väldigt tufft med likviditeten, säger Gentzel.

Men klubbarna har inte på något sätt gett upp.

– Nej, men det kommer att göra ont, säger Bengtsson i Guif.

– Vi ska igenom det, det är vår målbild, säger Larsson i Kristianstad.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN