Charlotte Kalla bekräftat positiv för covid-19

Nu är det klart att Charlotte Kallas covid-symtom också är bekräftad coronasmitta.

Även om symtomen är milda är världscup-premiären i fara.

– Det finns en risk att hon inte kan köra den, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Det var under måndagen som Charlotte Kalla började känna av coronasymtom med huvudvärk och feber och valde att isolera sig i stället för att packa väskorna till landslagslägret i Bruksvallarna.

Nu har svaret på testet kommit och det visar positivt för covid-19.

– Jag mår bättre idag och är fortsatt optimistisk om ett snabbt tillfrisknande. Jag har regelbunden kontakt med ”Pliggen” (landslagsläkare Per Andersson red. anm.) som är ett stort stöd och jag följer de protokoll som förbundet och laget har satt upp för detta, säger hon.

Snart premiär

– Fokus är att Charlotte ska bli frisk och vi kommer att följa förloppet dag för dag. Vi tar vidare beslut om träning och tävling utifrån fakta och medicinska underlag, så här och nu ser vi tiden an, säger Per ”Pliggen” Andersson.

Den svenska skidpremiären i Bruksvallarna är bara drygt två veckor bort. Världscupen inleds i finska Ruka sista helgen i november.

Och även om Charlotte Kalla har milda symtom finns det en risk att hon missar premiären.

– Det är lite tid dit, konstaterar Per ”Pliggen” Andersson när Sportbladet når honom.

Svenska skidförbundet följer ett protokoll för de aktiva som drabbas av covid-19. Det är mer strikt än uppföljningen vid vanliga förkylningar.

– Det finns potentiella risker med covid-infektioner som vi inte ser vid andra infektioner. Vi ska ha stor respekt för det. Det är hjärtat som vi tänker på i första hand, det blir en extrem belastning på cirkulationsorganen vid längdskidåkning, säger läkaren.

När Charlotte Kalla är frisk kommer hennes återgång till full träning att följas upp på ett detaljerat plan och ske stegvis.

– Beroende på hur allvarligt och hur länge man har haft det har vi olika testuppföljningar. Det kan innebära olika typer provtagning och EKG. Vi har olika alternativ, vilka symtom man har och hur länge man har dem avgör vilket man följer. Prognosen för Charlotte just nu är att hon har milda symtom, säger Andersson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.