Lista: Elitseriens bästa nyförvärv

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Hela havet stormar.

Så kan du nästan beskriva årets silly season i bandyns elitserie.

Coronapandemi plus spelarkarusell är lika med fullt kaos.

Sportbladets Magnus Wilsson listar här seriens 15 bästa nyförvärv.

Det har varit en rörig silly season i bandy-Sverige. I princip samtliga elitserielag har genomfört flera förändringar kring spelartruppen från fjolåret.

Lägg därtill en ekonomisk verklighet där klubbar som Villa Lidköping sänker sina lönekostnader med en miljon kronor, Bollnäs tvingades säga upp samtliga kontrakt, Sirius tvingas banta ner truppen och så vidare samtidigt som AIK har storsatsat mot toppen.

Här nedan listar Sportbladet elitseriens bästa nyförvärv.

15. Alexander Egorychev, 29, Hammarby.

Den galne ryssen. Kommer bli en publikfavorit menar Hammarbys sportansvarige Viktor Karlsson. Den ryske landslagsanfallaren var med det landslag som vann VM-guld i Vänersborg 2019 där han gjorde fem mål på sex matcher. Har visat på försäsongen att det kan smälla till när som helst med tanke på det skott han besitter.

14. Ilja Grachev, 29, Vänersborg.

Vänersborgs Mr. X. Svenskryssen vänder ”hem” efter äventyr i Sirius, Hammarby och Ryssland gånger tre. Stjärnvärvningen som ska göra skillnaden i Vänersborg i år som har byggt om efter fiaskosäsongen ifjol. Säger själv att han kommer till Vänersborg för att spela de stora matcherna.

Ilja Grachev i Hammarby-tröja.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Ilja Grachev i Hammarby-tröja.

13. Ted Bergström, 32, Sirius.

Avslutet i Hammarby slutade i 21 stygn och ett sjukhusbesök. Hammarbys skyttekung kommer till seriens yngsta lag Sirius som blir ännu yngre. Anfallaren har visat en fin form under försäsongen och han förväntas vara vara ledande i Sirius jakt på slutspelsplatsen.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Ted Bergström spelade förra säsongen i Hammarby.

12. Daniel Andersson, 37, AIK.

Tre år efter pensionen gör han nu comeback. Med 67 poäng vann han poängligan i elitserien då, en siffra som endast slagits av Christoffer Edlund sedan dess. Ikonstatusen i Villa Lidköping har starkt ifrågasatts efter att han nu ska genomföra comebacken i storsatsande AIK. Har kommit uppgifter om vissa småskavanker under försäsongen och en hjärnskakning, men kommer han ens i närheten av den kvalité han hade när han la av, vilket han har visat sig vara under försäsongen, så kommer han få jubla många gånger i AIK-tröjan.

Foto: JERRY KARLGREN / BILDBYRÅN
Daniel Andersson gör comeback efter tre år.

11. Linus Pettersson, 33, AIK.

Ur-AIK:aren Linus Pettersson lämnar Sandviken som han representerat under hela sin elitkarriär (bortsätt från en avstickare till Ryssland). Landslagsförsvararen gjorde en otroligt bra vinter ifjol och ”Lusen” visar inga tendenser på att han kommer vara sämre i år.

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Linus Pettersson i den svenska landslagsdressen.

10. Daniel Mossberg, 39 Hammarby.

Veteranen Mossberg hade det tungt under grundserien ifjol i Bollnäs, men gick sedan att känna igen alltmer ju längre säsongen fortled. En allt hårdare försäsong ska förhindra att historien upprepar sig och kommer nu till ett Hammarby som tränar inomhus med perfekta förutsättningar. Precis som Fagerström har han flyttat till Hammarby för att vinna.

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Rutinerade Daniel Mossberg är numera Hammarby-spelare.

9. Patrik Nilsson, 38, Bollnäs.

Ratades när Bollnäs satsade för att ta det sista steget mot SM-guldet, men återvänder nu efter ett år i AIK. Drogs med lite skador under inledningen ifjol, men avslutade säsongen genom att bli elitbandyns bäste svenske målskytt med sitt 30:e mål för säsongen (1 047 totalt). Återvänder till ett ekonomiskt krisande Bollnäs och är nog precis vad Bollnäs behöver för att kunna hota i ett slutspel.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Patrik Nilsson i AIK-dress.

8. Johan Esplund, 37, AIK.

Beskrev det själv som att han hade tappat glöden och funderade på att sluta efter SM-finalen i våras. Men när AIK smällde till med sju nyförvärv på samma dag var en av Sveriges största fixstjärnor ett av namnen som presenterades. Har inför säsongen pratat om hur motivationen kommit tillbaka och om han hittar tillbaka till sitt gamla jag så kommer han att vara en av elitseriens bästa spelare.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Johan Esplund ärr ett av flera meriterade AIK-nyförvärv.

7. Robin Öhrlund, 23, Edsbyn.

Ett av svensk bandys stora framtidsnamn lämnar Vänersborg för de svenska mästarna Edsbyn för att ta nästa kliv i sin utveckling. Kommer visserligen får det otroligt svårt att ersätta fjolårets bästa spelare Tuomas Määttä, men får han bara utrymmet till att ta en stor plats i speluppbyggnaden så är jag helt övertygad om att det kommer bli en perfekt matchning, både den här säsongen och på sikt.

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Robin Öhrlund i Vänersborgs tröja.

6. Christoffer Fagerström, 28, Hammarby.

Återvänder till Hammarby med stora drömmar om guld. Det är därför ”Bajen” också har värvat honom. Anfallsstjärnan var en av de stora snackisarna under silly season då han bland annat ryktades till Ryssland och ”hem” till Vänersborg.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Christoffer Fagerström har återvänt till Hammarby.

5. Erik Säfström, 32, Villa Lidköping.

Landslagshalven lämnar Sandviken efter åtta år. En av världens bästa, om inte den bästa, vänsterhalvor går till ett Villa som vill vinna och det nu. Var en av de stora orsakerna till att Sandviken gick så bra som de faktiskt gjorde ifjol. Har inte riktigt kommit till sin rätt ännu så här har Villa en hel del sparkapital.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Erik Säfström är ny i Villa Lidköping efter flera år i Sandviken.

4. Joakim Andersson, 27, Vetlanda.

Vänder hem till moderklubben tack vare en omtalad ”Vetlanda-klausul” som tillät honom att bryta kontraktet med Villa i förtid. Drömvärvning med stort D för Vetlanda som får hem en målskytt av yttersta klass som nu förmodligen blir kvar i klubben tills han lägger av.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Joakim Andersson är tillbaka i Vetlanda.

3. Alan Dzhusoev, 28, AIK.

Den ryske tvåvägsmittfältaren återvänder till Sverige för en tredje sejour (tidigare Sandviken och Hammarby) som en ny spelare. Mittfältaren har beskrivits av AIK:s tränare Magnus Muhrén som en av världens fem bästa spelare och har under försäsongen visat att det inte har varit något problem att acklimatisera sig till Sverige den här gången.

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Alan Dzhusoev är en världens fem bästa spelare, menar AIK:s tränare Magnus Muhrén.

2. Christoffer Edlund, 33, Villa Lidköping.

Googlar du efter målgaranti så dyker Christoffer Edlund upp högst upp. I vintras tog han klivet upp till 1 000 gjorda mål inom elitbandyn och när säsongen var över hade han hunnit med sex mål till. Återvänder till Sverige efter sitt andra äventyr i Ryssland. Att Edlund kommer sluta på flest mål när alla elitseriens 26 omgångar är spelade är allt annat än en högoddsare.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Christoffer Edlund i Sandvikens tröja.

1. Erik Pettersson, 25, AIK.

Han lämnade elitserien efter sex säsonger i Sandviken med 249 mål gjorda i Sveriges högsta serie som 22-åring. Nu återvänder han 182 mål rikare från Ryssland till storsatsande AIK tre säsonger senare. Själv menar han att han är en mer komplett anfallare nu och många håller ”EP” som världens bästa spelare. En självklart etta på den här listan även om konkurrensen är hög.

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Erik Pettersson i landslagströjan.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE