Svenske doldisen inför mötet med Carlsen: ”Bra tajming”

Publicerad:
Uppdaterad:
Nils Grandelius.
Foto: Privat
Nils Grandelius.

SPORTBLADET

Svenske Nils Grandelius, 27, har skapat stora rubriker världen runt efter sina framgångar i ”schackets Wimbledon”.

Under tisdagen möter han den norske superstjärnan Magnus Carlsen.

– Om det är någon gång man ska möta honom så är det nu. Hans form är tveksam, säger Grandelius i en långintervju inför mötet med världsettan.

– Det har gått bättre än förväntat. Jag har mest njutit av möjligheten, sammanfattar Nils Grandelius från sitt hotellrum i nederländska Wijk aan Zee.

Han är ödmjuk, Sveriges bäste schackspelare.

I schackets ”Wimbledon”, Tata Steel Chess, kom den 78-rankade svensken in som reserv i sista stund. Trots den låga rankningen, näst lägst av alla i turneringen, har han tagit både schackeliten och schackvärlden med storm.

– Första delen gick riktigt bra. Det är krävande att spela så ofta eftersom jag inte är van vid så här stora turneringar, pustar han ut på en sällsynt vilodag.

Fortsatt ödmjuk, denne Grandelius. I turneringen hade svensken länge ledningen efter praktskrällar mot bland annat den franske världsfyran Maxime Vachier-Lagrave.

– Han tillhör den yttersta världstoppen och jag vann övertygande. Jag fick ett tidigt övertag, men det passar honom. Trots att han pressade mig lyckades jag hålla undan. Det räcker inte att ha mycket bollinnehav om man inte gör någonting av det, säger Grandelius, och drar in bollsporter i sitt resonemang.

Har trumfat världsettan

Grandelius lyckades även tvinga till sig remi mot världstvåan Fabiano Caruana. Efter att ha gått på ett par minor sedan det ligger svensken nu på plats sex i totalställningen.

Härnäst väntar dock tuffast möjliga uppgift. Under tisdagen möter Grandelius den norske fixstjärnan Magnus Carlsen i en skandinavisk batalj. Carlsen, som i mångt och mycket är ansiktet utåt för schack, har inte övertygat i turneringen. Därför är nu Grandelius i en ovan sits inför mötet. Han ligger före världsettan i sammanställningen.

– Om man ska möta honom någon gång så är det när han haft en tung turnering. En Magnus i storform är en tuff utmaning, skrattar Grandelius, och fortsätter med någon slags nyfunnen kaxighet:

– Det är bra tajming nu. Hans form har varit tveksam.

Foto: Carina Johansen / TT NYHETSBYRÅN
Nils Grandelius.
Foto: Carina Johansen / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Carlsen under en tävling i oktober 2020.

Förutom att Grandelius ligger före Carlsen i tävlingen har han trumfat världsettan på andra håll. Grandelius prestationer har gett rubriker i Times of India, brittiska jätten The Guardian – och i norska VG. Den största tidningen i Carlsens schacktokiga hemland.

– Det hade jag inte koll på, men det är kul. Han har kanske inte presterat som förväntat, kommenterar Grandelius.

”Kan se spel framför mig”

För den som inte pratat med Nils Grandelius är nu en beskrivning på sin plats. Hans breda skånska dialekt bryts ofta av med bubblande och innerliga skratt. Han är tålmodig, och stannar upp för att tänka till innan han avfyrar välavvägda svar på uttömmande frågor.

Grandelius kan konsten att analysera. På så sätt påminner han om legendaren Ulf Andersson, som anses vara Sveriges främsta schackspelare genom tiderna. Andersson var som bäst rankad trea i världen under 1980-talet, och innan honom lade Gideon Ståhlberg grunden för närmare 100 år sedan. Likheterna i övrigt är slående få.

Andersson blev känd som en mästare av remi, medan Grandelius i högsta möjliga mån försöker undvika resultatet. Exempelvis vill han inte höja sin remi mot Caruana allt för mycket, då han beskriver bedriften som “mindre flashy”.

Grandelius blev stormästare redan vid 16 års ålder, medan Andersson lyckades nå utmärkelsen som 21-åring. Anderssons spelstil gick ut på att taktiskt arbeta ned sin motståndare, medan Grandelius föredrar “kreativitet och fantasi genom okonventionella ställningar”. Detta berättade han i en intervju med Sportbladet 2016.

I samma intervju beskrev Sveriges nya stjärnskott sin spelstil som “aggressiv och respektlös”.

Finns det inte paralleller att dra mellan din och huvudkaraktären i Queen’s Gambit, Beth Harmons spelstil?

Serien har såklart inte undgått honom.

– Det kan man kanske säga. Jag har inte funderat så mycket på det. Det är kanske mest livsstilen i så fall, säger Grandelius.

Foto: PHIL BRAY/NETFLIX
Anya Taylor-Joy spelar Beth Harmon i Queens Gambit.

I serien, och boken, växer Beth Harmon upp på ett barnhem och tampas med missbruk av olika slag.

Lyckligtvis är inte Grandelius klar med sitt resonemang här.

– Kanske inte just missbruket, men jag tänker väldigt mycket på schack. Om jag är ute och går på en promenad eller stirrar upp i taket kan jag se spel framför mig.

Det låter nästan som en besatthet.

– Det är kanske ett lite hårt ord, men schack tar upp väldigt mycket av min tankeverksamhet. Jag vill inte höra för mycket i förväg om mina motståndare, för det är oundvikligt att hjärnan börjar snurra då, säger Grandelius.

”Hoppas på intresse i vanliga livet”

Besatthet eller inte, så har schacket fått tydligare fäste i vanliga hushåll sedan Netflix-serien Queen’s Gambit fick sitt genomslag.

Grandelius själv har främst märkt av ett ökat intresse online, där han spelat mycket av sitt schack sedan pandemin satte saker på paus.

– Jag hoppas att intresset online även kan ge utslag i det vanliga livet efter pandemin. Jag tror dock att mycket av det ökade intresset för schack har med pandemin att göra. Schack är en sport man kan spela på alla möjliga sätt. Det behövs inte något schackbräde, säger Sveriges bäste schackspelare.

Det är bara till att njuta av möjligheterna. Det ska Nils Grandelius göra även mot världens bästa schackspelare under tisdagen.

– Det är fortfarande planen. Ett parti i taget.

Publicerad: