Lewis Hamilton har pole position i Japans GP

Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP
Lewis Hamilton har pole position i Japans GP

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Kampen om VM-titeln i F1 fortsätter.

Lewis Hamilton delar första startled med Sebastian Vettel.

– Det kommer att bli ett riktigt svårt race, säger Hamilton.

Mercedesföraren dominerade kvalet till Japans GP, han satte ett nytt banrekord och tog sin 71:a pole position i karriären. Det var hans första pole position på just Suzuka.

– Det var en bra dag, varje varv var fantastiskt och jag har aldrig någonsin haft den här balansen i bilen tidigare. Det känns fantastiskt att äntligen få till det här. Nu ska jag verkligen njuta av det, säger Hamilton som också krossade Michael Schumachers banrekord med 1,7 sekunder.

– Det kommer att bli ett riktigt svårt race, jag har aldrig haft möjligheten att starta först här tidigare och det är något speciellt. Samtidigt vet jag att den här banan kan döda däcken och jag räknar med att Ferrari är snabba.

Hamilton har pole position i Japans GP

Han startar precis före Ferraris Sebastian Vettel. Det betyder att de två förarna som ligger etta och tvåa i VM också har första och andra startposition på Suzukabanan i morgon bitti.

– Kvalet var rätt bra, men jag visste att jag behövde ta lite större risker på mitt sista varv, men det betalade sig inte och jag var av lite, erkänner Vettel när han intervjuas efter kvalet.

Daniel Ricciardo och Max Verstappen, båda Red Bull, delar andra startled.

Ericsson startar som 16:e

Mercedes andra förare, Valtteri Bottas, var tvåa i kvalet men han flyttas ner fem platser i starten eftersom han har bytt växellåda.

Marcus Ericsson lämnade kvalet efter den första omgången. Svensken hade den 19:e bästa tiden när Romain Grosjean kraschade sin Haas rejält i slutet av Q1. Den här gången slog svensken sin teamkollega Pascal Wehrlein och eftersom Fernando Alonso, Carlos Sainz och Jolyon Palmer har bytt detaljer i sina motorer slipper Saubers förare sista startled. Ericsson bör starta på ruta 16.

– Det var ett okej kval för min del och vi förbättrade oss hela tiden, säger han.

– Jag blev lite besviken över den röda flaggan på slutet, men allt som allt är jag nöjd med min prestation idag.

Japans GP startar klockan 07.00 i morgon söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM