Stallorder kan avgöra årets F1-kamp

avAnna Andersson

Foto: Zsolt Czegledi / TT / NTB Scanpix
FEMKAMP ELLER TVEKAMP? Trots att fem förare har en teoretisk chans att bli världsmästare i F1 inför Malaysias GP står det i praktiken mellan ledaren Lewis Hamilton och tvåan Sebastian Vettel. Finländarna Kimi Räikkönen och Valtteri Bottas (på bilderna) kan få andra roller för att hjälpa sina respektive stallkamrater.

Sex lopp återstår av F1-säsongen.

Fem förare kan vinna titeln.

Men det är en kamp mellan två av dem – därför kan stallorder avgöra årets kamp.

Inför Malaysias GP är det fem förare som har en teoretisk chans att bli världsmästare i F1, men i praktiken är det en fajt mellan två flerfaldiga mästare.

Mellan Lewis Hamilton som leder VM och Sebastian Vettel som är tvåa, 28 poäng bakom sin konkurrent.

Men det är också en fajt mellan Mercedes och Ferrari – och det kan göra de båda finländarna Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen till brickor i ett spel – trots att de båda fortfarande har chansen att ta titeln.

 – Det är tydligt att Lewis har störst chanser att vinna VM, säger Mercedes stallchef Toto Wolff till Sport Bild.

Valtteri Bottas ligger 51 poäng efter VM-ledande Hamilton och hos Ferrari är situationen liknande, där har VM-tvåan Vettel ett försprång på 97 poäng jämfört med sin teamkollega Kimi Räikkönen.

”Tar ett lopp i taget”

– Vi kommer att göra precis som vi gjort tidigare. Vi tar ett lopp i taget och gör en utvärdering. När vi tar ett beslut blir det ett tydligt, förklarar Wolff.

Efter sommaruppehållet har Hamilton vunnit samtliga tre lopp och för ett team har alltid det ekonomiskt fördelaktiga märkes-VM en större betydelse än förar-VM. I fjol valde Mercedes att först säkra den titeln, för att sedan låta sina förare göra upp om VM-titeln. I år är situationen för de tre senaste årens mästarteam inte alls lika självklar.

”Känner stödet”

Ferrari har under året brutit Mercedes dominans och årets mästerskap är en jämn kamp mellan två förare från två olika stall. Det gör att så väl Ferraris VM-femma Kimi Räikkönen och Mercedes VM-trea Valtteri Bottas får andra roller – trots att de själva har teoretiska chanser att nå VM-titeln.

– Vi har bra folk i ledningen, som Toto Wolff och Niki Lauda. De kommer att veta när det är dags att göra det bästa för teamet, säger Lewis Hamilton till motorsport.com.

– I år känner jag det stödet från stallet som jag behöver.

En stallorder är inte längre förbjuden inom F1, däremot är ”varje handling som skadar tävlingen eller sportens intressen” förbjuden. Med andra ord är det inte förbjudet att beordra en förare att släppa förbi en annan – så länge det sköts snyggt.

ANNAS MOTORLISTA

Pole position

1 Lewis Hamilton

Han har greppet. En ledning på 28 poäng när F1 kommer till Malaysia – men pass upp. För ett år sedan exploderade hans motor i den 40-gradiga hettan och 15 varv från mål tappade han VM-titeln. Morgondagens lopp blir en fruktansvärt tuff utmaning, både för människa och maskin.

2 Valentino Rossi

Han opererade sitt brutna ben i början av september. Han kom till Aragon på kryckor förra helgen, men han körde in som femma. Mycket imponerande av roadracingens största stjärna.

3 Mattias Ekström

En seger när DTM körde i Österrike och svensken leder mästerskapet inför finalen. Ska veteranen ta sin tredje titel? I helgen värmer han upp med rallycross i Buxtehude, även det i Tyskland.

4 Smedarna

Vilken skräll när laget som fick en friplats i elitserien knep SM-titeln. Det var Smedarnas första SM-guld på 40 år.

5 Johan Kristoffersson

Han har redan säkrat VM-titeln i rallycross. 

I morgon kör han för seger i Tysklands VM-deltävling.

6 Marc Marquez

MotoGP-föraren vann på hemmaplan i Aragon, där det för övrigt var fyra spanjorer på de fyra främsta placeringarna. Marquez är nu i ensam ledning av VM.

7 Joel Eriksson

Två segrar och en andraplats när F3 körde på Spielberg i Österrike. Svensken kan nå andraplatsen i EM.

8 Petter Solberg

Trots att han opererade sitt brutna nyckelben i måndags kör den förre världsmästaren helgens VM-deltävling i rallycross.

9 Felix Rosenqvist

Ännu en uppkörning i Japan och inför den avgörande deltävlingen i Super Formula har han chansen på titeln – redan under sin debutsäsong. Säsongsfinalen avgörs 22-24 oktober.

10 Aston Martin

1959 och 1960 fanns biltillverkaren med i F1. Nästa år blir det comeback, i samarbete med Red Bull.

MOTORSTOPP

Daniil Kvyat

Ryssen får lämna över sin F1:a till Pierre Gasly. Toro Rosso ger Red Bulls juniorförare chansen under resten av säsongen, dock är det ett frågetecken för USA:s GP efter Gasly ska köra Super Formula i Japan den helgen.

ARTIKELN HANDLAR OM