Kritiken inför VM: ”Träna hårdare!”

OBERHOF. Wolfgang Pichler är trött på Norges dominans.

Nu kommer han med en uppmaning till alla Sveriges manliga skidåkare:

– Träna hårdare!

Det finns en tydlig trend inom både längdskidåkningen och skidskyttet just nu, och det är att svenska damer dominerar.

Frida Karlsson och Ebba Andersson prenumererar på pallplatser i distansloppen och Jonna Sundling, Maja Dahlqvist och Emma Ribom gör samma sak i sprintarna.

Och i skidskyttet har huvudtränare Johannes Lukas – vid upprepade tillfällen och på goda grunder – kallat sina tjejer ”världens bästa damlag”.

PLUS: Lista: Sveriges största skidtalanger födda 2005–2006

Killarna då?

Nja, där går det trögt.

Noll pallplatser

Sebastian Samuelsson kom trea i totala världscupen i fjol, men har inte ens varit på pallen i år. Martin Ponsiluoma blixtrar till då och då, men har varit alldeles för ojämn på skjutvallen. I stället är det total norsk dominans både i längdskidåkningens och skidskyttets världscup.

I skidskyttet återfinns fem norrmän bland topp åtta i den totala världscupens ställning, och ledaren Johannes Thingnes Bö har varit fullständigt överlägsen den här säsongen och vunnit 15 av de 18 lopp han ställt upp i.

– Johannes är outstanding, men han är en av fem. De andra då?

Den frågan ställer sig nu Wolfgang Pichler.

Demontränaren som coachat svenska skidskyttar till stora framgångar förundras över att Sveriges manliga skidåkare inte kan konkurrera med Norges.

Men han tror sig ha en lösning på problemet.

– De måste träna hårdare, säger Pichler.

Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma.
Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma.

”Kan inte bli rädda”

68-åringen menar att det är ett utspritt problem inom svensk idrott i stort, men att det är extra synligt inom just skidåkningen.

– All respekt för Norge, men det har inget med nationen att göra. På damsidan är vi ju bättre än Norge. Varför kan det inte vara likadant på herrsidan? Jag ser och hör att män och kvinnor tränar lika mycket i Sverige och om kvinnorna tränar lika mycket som männen är det klart de hamnar i framkant, men killarna måste träna mer.

Pichler fortsätter:

– Som sagt, all respekt för Norge, men vi kan inte bara stå och titta på och beundra dem och bli rädda för dem, som om vi står och tittar på en orm. Det finns en lösning på problemet och den lösningen är att träna hårdare.

Skidskytte-VM i tyska Oberhof börjar på onsdag. Först ut i tävlingsprogrammet är mixedstafetten, där Sverige har stor medaljchans.

Huvudtränare Johannes Lukas presenterar laget i morgon (läs: tisdag) klockan 10.00.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.