Skidåkarnas fest källan till spridningen

Förbjöds att tävla – då ställde de till med kalas istället

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Leena Nurmi.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Leena Nurmi.

När skidtävlingen i finländska Vuokatti ställdes in för att stoppa spridningen av coronaviruset arrangerade åkarna en fest istället.

Nu är världscupmeriterade Leena Nurmi och talangen Anni Alakoski två av finländarna som smittats och Kajanaland ett av de mest utsatta områdena i hela landet.

– Innan den kvällen hade vi inte någon diagnostiserad, säger överläkaren Olli-Pekka Koukkari till Iltalehti.

Landskapet Kajanaland är sett till andel smittad del av befolkningen tredje hårdast drabbat av coronaviruset i hela Finland. Överläkaren Olli-Pekka Koukkari tror sig veta varför.

– Allt började med den olycksaliga Vuokatti-helgen, säger Koukkari till Iltalehti.

”Skulle fira säsongsslutet”

Vuokatti-helgen var den skidfest som skulle gå av stapeln på orten den 14 mars. Tävlingen blev dock inställd efter att staten förbjudit folksamlingar på över 500 personer.

När åkarna inte fick tävla bestämde sig flera av dem för att istället avsluta säsongen med en festkväll tillsammans.

– Vi visste att säsongen med största sannolikhet var över och bestämde oss därför för att träffas och fira säsongsslutet, säger världscupåkaren och finska mästaren i sprint från 2018 Leena Nurmi till Ilta-Sanomat.

Åkarna träffades på baren Laavu Bari i Vuokatti som förvandlades till en smittgryta för corona. I dag har 46 personer i Kajanaland diagnostiserats med smittan.

– Innan den kvällen hade vi inte någon, säger Olli-Pekka Koukkari.

”Kommer mina lungor bli normala igen”

Fyra dagar efter festen fick Leena Nurmi de första symtomen.

– Jag trodde att det bara var vanlig influensa, corona var inget vi tänkte på då, men en vecka efter att jag fått de första symtomen hörde jag rykten om att flera från samma fest blivit sjuka. Det blev senare känt att de hade fått coronaviruset och jag har även själv testat positivt.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Alakoski.

Bland övriga smittade finns bland annat U23-åkaren Anni Alakoski. Hon beskriver huvudvärk, muskelvärk, halsont och ett förlorat smaksinne men är allra mest orolig för eventuella bestående men.

– Vad kommer det här göra med mina lungor? Kommer min syreupptagningsförmåga att bli normal igen? Jag kan bara föreställa mig hur det här påverkar äldre människor för jag är trots allt en ung elitidrottare men blev ändå rejält medtagen, säger talangen till Yle.

Finlands största skidstjärna Krista Pärmäkoski befinner sig också i Vuokatti där hon enligt Yle nu isolerat sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE