Golf

Har tjänat multum – får nu låna pengar

Erbjuds upp till en miljon kronor i kontanter

Av: 

Andreas Käck

Matt Kuchar efter segern i Sony Open i fjol.
Matt Kuchar efter segern i Sony Open i fjol.

SPORTBLADET

Fotbollsspelare går ner i lön för att hjälpa sina klubbar.

I golfens värld ser det annorlunda ut.

Där får de redan bäst betalda spelarna ekonomisk hjälp av touren.

Sveriges förbundskapten Katarina Vangdal har nyligen sagt till TT att coronaviruset slår hårt mot de mindre kända golfspelarna.

– Våra bästa proffs har resurser så de klarar sig, men för de yngre och de som spelar i Europa är det extremt tufft. De har ingen arbetsplats i dag och ingen möjlighet att tjäna pengar, sa hon i torsdags.

Men när golfens största tour, PGA, nu inför ett ekonomiskt krispaket, är det inte de hårdast drabbade som stöttas – utan de redan bäst betalda.

Max en miljon

Golf Digest var först att avslöja vad som gäller, nämligen följande:

Spelare som just nu är rankade 1-150 i FedEx Cup erbjuds möjligheten att få pengar utbetalda i kontanter redan nu. Summan som respektive spelare har rätt till baseras på nuvarande rankning. Maxsumman är dock 100 000 dollar, alltså cirka en miljon kronor.

Vi kan ta Matt Kuchar, just nu 46:a på rankningen, som exempel:

En 46:e plats är värd 165 000 dollar i bonuspengar. Kuchar kan begära att få 50 procent av den summan redan nu, alltså 82 500 dollar.

Skulle han få en mycket bättre slutplacering när säsongen väl avgörs, exempelvis komma tia, som är värt 830 000 dollar – drar man då av 82 500 från 830 000.

Skulle han få en sämre slutplacering blir han återbetalningsskyldig. Touren kommer dock inte kräva att han betalar pengar direkt ur egen ficka, utan kommer då att dra av pengar från hans framtida bonusar.

Det rör sig i praktiken alltså om ett lån från PGA-tourens sida. Något Matt Kuchar och de flesta andra spelare av hans kaliber knappast lär behöva. Just Kuchar ligger på 13:e plats i tidernas penninglista och har spelat in totalt 43 miljoner dollar i rena prispengar under sin karriär.

Alex Norén är den enda svenska golfaren som får chansen att ta del av erbjudandet.

Två svenskar

Henrik Norlander är just nu den bäst rankade svensken i FedEx Cup. Han ligger på 84:e plats och kan, om han vill, begära ut 55 000 dollar. Alex Norén ligger 107:a och har rätt till 50 500 dollar. Henrik Stenson är 197:a och således utanför gränsen.

Golf Digests avslöjande har bekräftats av PGA-tourens vice ordförande Tyler Dennis som också säger att caddies kommer kunna ansöka om ekonomisk hjälp via en välgörenhetsfond.

”Det är möjligheten att spela som ger finansiella möjligheter och vi är bekymrade över svårigheterna som följer för våra medlemmar när tävlingar ställs in", skriver Dennis i ett uttalande enligt TT.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Mörka sanningen – svenska proffset kan tvingas sluta · Så mycket tjänar tennisspelare

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf

PGA-touren