”Ska inte anklagas för matchfixning”

Kritik från hemmaplan efter norska duons uppträdande

Ingvild Flugstad Östberg vann den totala världscupen men förlorade spurten mot Therese Johaug i den avslutande jakstarten.

Eller gjorde hon det?

De nära vännernas uppträdande i Kanada får nu kritik i hemlandet Norge.

”Självklart ska inte norska längdåkare anklagas för något som närmast kan liknas vid matchfixning”, skriver TV2:s expert Petter Soleng Skinstad.

Ingvild Flugstad Östberg säkrade som väntat den totala världscupsegern vid avslutningstävlingarna i Quebec men bakom ettan hade Norge också mer att fira. Therese Johaug spurtade ner Östberg i kampen om andraplatsen bakom Stina Nilsson i det sista loppet och tog därmed tredjeplatsen i världscupen – bara sex poäng före finländskan Krista Pärmäkoski.

Efteråt var Johaug jublade glad.

– Jag visste inte det förrän nu. Ingvild, jag klarade det, ropade 30-åringen när NRK gav henne beskedet.

”Helt säker på att de visste”

I samma intervju hyllade Therese Johaug också betydelsen av att ha kompisen och världscupsegraren Flugstad Östberg med sig i världscupcirkusen.

– Det är något speciellt att Ingvild klarade det här. Vi står varandra väldigt nära. Vi tränar väldigt mycket tillsammans både hemma och på samlingar och vi sover väldigt ofta i dubbelsäng. Till och med här när vi har två sängar på rummet sover vi ändå i dubbelsängen båda två, säger Johaug.

Men nu ifrågasätts samtidigt kompisarnas vänskap i spåret. Detta efter Johaugs spurtseger som norska experter antyder kan ha varit en bjudning från Flugstad Östberg.

– Jag är helt säker på att de kände till förutsättningarna. Jag har sett Ingvild spurta bättre än det hon gjorde i dag, sa NRK:s expert Fredrik Aukland efter Johaugs andraplats på jaktstarten.

”Kritiken är inte oförtjänt”

Det norska agerandet får också kritik av TV2:s expert Petter Soleng Skinstad.

”Självklart ska inte norska längdåkare anklagas för något som närmast kan liknas vid matchfixning. Att finskorna reagerar är förståeligt och även om reaktioner ofta blir överdrivna så betyder inte det att de norska åkarna behöver sätta sig i såna här situationer”, skriver TV2:s expert Petter Soleng Skinstad och skriver i slutet av sin krönika:

”I mina ögon har norsk längdskidåkning fått oförtjänt mycket kritik de senaste åren men mycket av det har faktiskt varit självförvållat. Då är det kanske inte oförtjänt heller.”

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.