Charles Leclerc har pole position i Österrike GP

Lewis Hamilton bestraffas - hindrade Kimi Räikkönen

Efter Mercedes nio segrar har Ferrari chansen att slå tillbaka.

Charles Leclerc har pole position i Österrike GP.

– Det känns helt fantastiskt, säger Charles Leclerc.

Kvalet på den korta banan Red Bull Ring var riktigt jämnt och spännande, den här gången var det dessutom ingen silverfärgad Mercedes som dominerade. Istället var det en röd bil som satte ett nytt banrekord.

Charles Leclerc i en Ferrari.

– Bilen kändes fantastiskt i slutet av kvalet, säger Charles Leclerc efter sin andra pole position i F1.

– Jag hade lite problem i Q1, men vi ändrade ett par saker på bilen och till Q2 kändes det betydligt bättre. Det är en fantastiskt känsla att kunna köra den här bilen och det är otroligt skönt att kunna ge teamet en pole position. Nu behöver vi se till att vi gör jobbet i morgon också.

Då startar han loppet på de mjuka däcken, samtidigt som konkurrenterna långt fram på gridden startar med en hårdare gummiblandning.

– Jag är ändå nöjd med mitt däckval. Vi testade mycket under träningen i fredags och vi är nöjda med det valet vi har gjort, säger Leclerc när han intervjuvas efter kvalet.

– Loppet kommer att bli en tuff fysisk utmaning, det ska vara väldigt varmt och det blir också väldigt varmt i bilen. Dessutom kommer det även att vara väldigt varmt för bilen och det måste vi hantera. Jag hoppas att vi kan göra ett mycket bra resultat.

Charles Leclerc jagar första segern i F1

21-åringen jagar sin första seger i Formel 1 på en bana där han vunnit från pole position i så väl GP3 som Formel 2.

Näst snabbast i kvalet var Lewis Hamilton, men Mercedes VM-ledare var inblandad i en incident med Kimi Räikkönen och flyttas tillbaka tre platser i starten. Den tredje bästa tiden i kvalet gjorde Red Bulls 21-åring Max Verstappen, som vann i Österrike för ett år sedan. Därmed delar han första startled med Charles Leclerc.

Valtteri Bottas, Mercedes, startar i andra led intill sin teamkollega Hamilton. I och med att Kevin Magnussen, som kvalade in som femma, också har en bestraffning blir Hamiltons tre platser bakåt plats fyra och inte som tidigare angivits plats fem.

Tyngre gick det för Ferraris fyrfaldige mästare Sebastian Vettel. Han tvingades se Q3 från garaget samtidigt som hans mekaniker arbetade med bilen och när tre minuter återstod klev han ur bilen utan att ha gjort någon tid. Efter kvalet förklarade Ferrari att det var ett problem med lufttrycket till motorn.

– Det är väldigt bittert, men ingenting vi kunde göra, säger Vettel enligt motorsporttotal.

– Nu blir det svårt i morgon, men vi vet att vi har farten i bilen och jag tror att vi är snabbare än de bilarna som startar direkt framför mig. Jag lär ha kul i alla fall.

F1-bloggen med det senaste snacket inför Österrike GP

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.