Avbryter intervjun med SVT: ”Förlåt”

Sifan Hassan: ”Kan inte prata om det”

DOHA/STOCKHOLM. Vidare till semifinal på 1500 meter.

När SVT sedan ställde frågor om Sifan Hassans dopningsavstängde tränare valde hon att lämna intervjun.

– Förlåt, sa stjärnan och gick.

I går skakades VM av en dopningsskandal.

Huvudtränaren vid det omtalade Nike Oregon Project, Alberto Salazar, stängdes av i fyra år för dopningsbrott.

Bland de aktiva som Salazar tränat genom åren märks framför allt Mo Farah. britten som vunnit drösvis med mästerskapsguld på 5000 och 10000 meter, samt holländskan Sifan Hassan som redan vunnit ett guld i pågående VM (på 10000 meter) och siktar på ett till på 1500 meter.

– Jag är chockad över nyheterna om dagens dom, särskilt när jag befinner mig i förberedelserna för mitt nästa lopp här på VM, sa Hassan i ett uttalande.

Avbröt SVT-intervju

På onsdagen tog hon sig enkelt vidare till final på 1500 meter. Därefter ställde hon upp i en intervju med SVT. Men när det kom frågor om Alberto Salazar valde Hassan att avbryta intervjun.

– Jag kan inte prata om det nu, för jag har en semifinal att springa i morgon och en eventuell final (på lördag) om jag når dit. Efter finalen har jag tid att prata. Förlåt, sa hon och gick.

Sedan stormade hon rakt igenom den mixade zonen utan att svarar på några frågor.

Före detta världsmästaren Jenny Simpson var tydlig i sin åsikt.

– Det är enkelt. Fuska inte! Alla som vet något om den här idrotten vet att det finns en mörk skugga över den gruppen (Nike Oregon Project). Jag fattar inte varför man vill vara en del av den, säger hon.

Svenskan vidare

Glädjande från 1500-meterskvalet var att svenska VM-debutanten Yolanda Ngarambe, 28, avancerade vidare till semifinal.

– Det känns stort, men jag vill gå vidare igen (till final), säger hon efteråt.

Ngarambe erkänner att det var nervöst inför loppet.

– Det var faktiskt lite svårt att fokusera. Man kommer in på arenan och tänker: ”Oj, oj oj”. Men sen står man vid startlinjen så länge och då hinner man bli lugn. Men först tänkte jag ganska mycket på andra saker.

Som vadå?

– Jag hörde mitt namn ropas ut. ”Sverige”, sen ”Ukraina”. Sen tänkte jag typ: ”Mamma kollar, pappa kollar”. Konstiga grejer, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN