Alpint

17-åriga superskrällen slog Shiffrin

avEmil Eiman-Roslund

Alice Robinson, 17, från Nya Zeeland.

Där har vi superlöftet som besegrade megastjärnan Mikaela Shiffrin i världscuppremiären i storslalom i Sölden.

– Nämen, vad i all sin dagar är detta?, säger SVT:s kommentator Björn Fagerlind.

Vinterstudio-tittarna har ett namn som de kommer få bekanta sig mycket med den kommande säsongen. I första världscuploppet i storslalom tog 17-åriga Alice Robinson sin första världscupseger – och knäckte sportens dominant Mikaela Shiffrin.

Robinson, från Nya Zeeland, låg tvåa efter första åket i storslalom, fjorton hundradelar efter Shiffrin. Efter sitt andraåk positionerade hon sig som etta, bara Shiffrin kunde peta ner henne. Men hon med sextio världscupvinster åkte långsammare, och Robinson vann med sex hundradelars marginal.

– Hon får stryk! Nämen, vad i all sin dagar är detta? Här har Shiffrin fått en värdig utmanare i framtiden, helt klart, säger SVT:s kommentator Björn Fagerlind.

– Jag är rätt så chockad, men jätteglad och jätteexalterad, säger Robinson och fortsätter.

– Jag var lite nervös inför andra åket, jag försökte bara ta mig igenom det, hålla nerverna i styr och njuta. Och det gjorde jag, jag är nöjd.

Robinson är den första som är född på 2000-talet som vinner ett lopp i alpina världscupen, och hon är den yngsta segraren sedan numera 24-åriga Shiffrin tog sin första vinst för sju år sedan.

För svensk del blev det en misslyckad premiär, Sara Hector var den enda som tog sig vidare till andra åket och slutade på en sjuttonde plats.

1 av 2 | Foto: Marco Trovati / TT NYHETSBYRÅN
Alice Robinson
ARTIKELN HANDLAR OM