Yngsta finalisten på tolv år – slog ut världsettan

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Det blir ingen final för hemmafavoriten.

21-åriga amerikanskan Sofia Kenin slog ut världsettan Ashleigh Barty i två raka set.

– Det här är så spännande. Jag har fjärilar i magen, säger Kenin.

Världsettan Ashleigh Barty, 23, hade chansen att bli första hemmaspelare att spela final i Australian Open på 40 år. Trots ett massivt publikstöd fick hon se sig besegrad av Sofia Kenin, 21, rankad femton i världen, med siffrorna 7–6, 7–5.

Inför turneringen hade Kenin aldrig tidigare spelat i en Grand Slam-kvartsfinal, men nu är hon alltså klar för finalen. Hon blir också den yngsta spelare att spela final i Melbourne på tolv år.

– Det här får man inte uppleva så ofta. Det här är så spännande, jag har bokstavligen fjärilar i magen, säger Kenin till WTA:s hemsida.

Oväntad final

I finalen spelar Kenin mot en annan överraskning. Nämligen oseedade spanjorskan Garbiñe Muguruza som i en lika jämn match besegrade världsfyran Simona Halep, med samma siffror, 7–6, 7–5.

Finalen spelas lördag morgon svensk tid, och vinnaren lämnar Australien med 2000 färska rankningspoäng, och en check på cirka 27 miljoner kronor.

Förloraren kommer i alla fall kunna trösta sig med 1300 poäng och 13,5 miljoner kronor.

Kenin kommer i och med semifinalvinsten ta sig in på topp tio på rankningen, oavsett utgången i finalen. Även för Muguruza innebär finalplatsen ett stort kliv på rankningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN