CJ Björk: Är det en era som tar slut nu?

Patriots tvingas spela wild card-match för första gången på tio år

avCarl-Johan Björk

Publicerad:
Uppdaterad:

Giganterna New England Patriots med legendaren Tom Brady i spetsen är i brygga.

För första gången sedan 2009 tvingas mesta mästarna att spela en wild card-match i slutspelet.

Är det en era som tar slut i NFL?

Allt som hänt under grundserien är nu historia och inga av de prestationerna spelar längre någon roll. Alla börjar på ny kula när NFL börjar sitt spel på det nya året. 

Nu när slutspelet äntligen är här och 32 lag har blivit 12 så står vi inför en helg där de åtta wildcard-lagen ska försöka avancera till nästa runda. I ett försök att få lite klarhet i de olika lagens chanser så ska vi kika lite närmare på de fyra matcher vi, med start i kväll, ska få avnjuta.

Men först lite bakgrund gällande ligans historiskt mest framgångsrika lag. 2000-talets dominant New England Patriots bommade sin chans att stå över wild card-rundan för första gången på tio år och har därmed satt sig på pottkanten gällande sina chanser att gå till Super Bowl för att spela om sin sjunde mästerskapstitel. Det är stor skillnad på att få en extra veckas vila samt ytterligare tid för att planera sin strategi inför en divisionalmatch i stället för att på en veckas tid ändra sinnesstämning och gå in i slutspelsmode.

Foto: Nick Wass / TT NYHETSBYRÅN
Tom Brady

Sanslösa siffror för Patriots

Patriots har inte spelat en wild card-match sedan 2009 då de förlorade mot Baltimore Ravens med 14–33 och inget wild card-lag har gått till Super Bowl sedan 2012. 

Sedan 2001 har Patriots en vinstrad på 3–3 när de inte har lyckats spela till sig en bye-week, och av dessa gånger har de aldrig tagit sig vidare till Super Bowl. Vinstraden då de haft en bye-week lyder 27–7 med hela nio resor till Super Bowl och vinst i sex av dessa. Helt sanslösa siffror egentligen, med tanke på att det finns lag som inte ens spelat en enda match där det finns en chans att få lyfta Lombardi Trophy.

Ödet var i Patriots egna händer under förra veckans match mot Miami Dolphins då en vinst hade resulterat i att de avancerat till divisional-rundan utan att “passera gå”. Men i stället för att Patriots tränarstab kunde åka hem efter matchen mot Dolphins så fick de stanna uppe och förbereda sig för Tennessee Titans tills sent på söndag kväll. 

Släktbanden till Titans är många och utöver head coach Mike Vrabel som spelade LB för Patriots mellan åren 2001–2008 med tre Super Bowl segrar under bältet, så finns även dessa: 

# GM Jon Robinson: 12 år i Patriots som spelarscout.  

# DC Dean Pees: 6 år som coach varav 4 som DC

# RB Dion Lewis: 3 år 2015-2017

# CB Logan Ryan: 4 år 2013-2016

# CB Malcolm Butler: 4 år 2014-2017 hjälte från Super Bowl 49 (skadereserv)

Ryan Tannehill med fyra vinster mot Patriots då iförd Dolphins mundering. Detta inkluderar även “Miami Miracle”

Att Titans stab samt vissa spelare känner till hur det är att spela och vistas i Foxborough på Gillette Stadium i januari är tydligt och även hur coach Bill Belichick fungerar. 

Om det kommer hjälpa återstår att se då de går upp emot en spelare i Tom Brady som har fler slutspelssegrar (30) än de andra 11 slutspels-quarterbackarna tillsammans (27). 

I vad som kan vara Tom Bradys sista match som Patriots QB, då hans kontrakt tar slut efter säsongens slut, så är det tydligt att det är en sak som Brady mer än gärna gör i kväll och det är att vinna.


Houston Texans–Buffalo Bills (lördag Viaplay 22.30)

Slutspelets första match börjar med Bills som gästar Texans. Bills är på jakt efter sin första slutspelsvinst sedan 1995, detta är andra gången de är i slutspel under de senaste 20 åren och även den första säsongen med 10 vinster under samma tidsperiod. 

Det talar för Bills? 

# Försvaret och HC Sean McDermott:

Buffalo har ligans tredje bäst rankade försvar, och har tillåtit endast 298 yards per match. Detta försvar kommer dock sättas på prov av Texans QB Deshaun Watson tillsammans med WR DeAndre Hopkins. Det som talar för Bills är dock att det är just den lagdelen som är deras bästa. Försvarsbackarna ledda av Tre’Davious White, cornerbacken som är på gång att bli den bästa i ligan på positionen. Men de kommer behöva hela sin styrka för att stoppa Texans attack och när White med det bakre försvaret gör sitt för att stoppa Texans framfart via luften så kommer Bills Dline utnyttja Texans mediokra Oline och jaga Deshaun Watson. Sean McDermott har nu tagit Bills till slutspel för andra gången på tre år som deras HC. Han har gjort det genom att ge laget en identitet – ett tufft och fysiskt fotbollslag som inte backar för något lag. 

McDermott tillämpar även lite annorlunda metoder. Som till exempel när de mötte Pittsburgh Steelers vecka 15 på Heinz Field. På Steelers hemmaplan har de som tradition att spela bandet Styx med låten Renegade i början av den tredje kvarten. Detta får i gång hemmapubliken och på så vis även spelarna och således även en momentumfördel för Steelers. McDermotts taktik? Att spela Styx gamla 80-talslåt under hela träningsveckan inför matchen med Steelers. Resultatet? Touchdown för Buffalo Bills. 

Det talar för Texans: 

# Deshaun Watson: 

Watson kommer få agera båda passare och löpare ikväll då Texans springspel inte är ett hot i denna matchup. Watson kommer vara tvungen att ta anfallet på sina axlar och bära dem till en seger, vilket han är mer än kapabel till att göra. 

En X-factor för Texans är även att JJ Watt är tillbaka från skada. Watts närvaro på försvaret är en riktig självförtroendeboost för laget då han med sitt spel och ledarskap kan sätta tonen för Texans och ge dem just den lilla fördelen de behöver för en vinst. 

Vinnare: Buffalo Bills drar det längsta strået i en tajt match där de vinner med färre än 6 poäng.   


New England Patriots–Tennessee Titans (Viaplay lördag 02.10) 

Kvällens andra holmgång är min absoluta favoritmatch för helgen och även den mest svårtippade. 

Det talar för Titans: 

# Ryan Tannehill och Play-action pass.

Titans önskade mer konsekvent spel på QB-positionen och bänkade därmed Marcus Mariota till fördel för Tannehill. Det de fick var en explosion i anfallsspelet. Tannehill har rent ut sagt räddat Titans säsong, och kanske även tränarstaben. Han är ligans bästa QB. Ok, kanske en lätt överdrift, men inte långt ifrån. Tannehill ledde ligan i QB-rating och yards per passningar vilket betyder att han lämnade QB:s som Drew Brees, Aaron Rodgers, Tom Brady, Russell Wilson och Patrick Mahomes bakom sig i dessa parametrar. Yards per passningar var på ett snitt om 9,6 yards vilket betyder att samtliga hans passar mer eller mindre var för en First Down. 

Framgången har primärt kommit via play action-passar då man fejkat springspel med RB Derrick Henry för att sedan passa bollen istället. Framgången i ett play action-anfall är ett starkt etablerat springhot och inget springhot kan vara större än det via just Derrick Henry som ledde ligan i flest löpta yards (1540 yards). Han gjorde ofta detta genom att helt obarmhärtigt springa över försvarsspelare. 

Det talar för Patriots:

# Bill Belichick och Gillette Stadium: 

Ingen kan plocka fram en vinnande gameplan likt en kanin ur en trollkarlshatt som Bill Belichick och det är även här deras största chans ligger. 

Belichick är känd för att lyfta fram lagets prestation framför den individuella, och vad han har kokat ihop inför kvällen kommer vara extremt spännande att följa. 

Försvaret för Patriots har i år varit ligans bästa, och den bästa lagdelen har varit den som stoppar passar. Frågan är hur de ska få stopp på RB Derrick Henry via marken samt även WR A.J. Brown? Jag lämnar det till New Englands egna Darth Vader att lösa. 

Utöver imperiets mörka krafter så har inte Patriots förlorat en hemmamatch i slutspelet sedan 2012 och frågan är om det är Titans som bryter denna trend? 

Vinnare: Det tar emot att gå emot Patriots i denna match och samtidigt som jag skriver detta så känner jag hur all logik och sunt förnuft säger att det enda rätta är att ta just Patriots som vinnare. Men strunt i det. Titans vinner! 


New Orleans Saints–Minnesota Vikings  (Viaplay söndag 18.30)

Söndagen är vigd åt NFC-matcherna, och den börjar med en härlig inomhusmatch mellan Vikings och Saints nere i New Orleans. 

Det talar för Vikings: 

# Dalvin Cook. 

Vikings running back Dalvin Cook är tillbaka efter att ha vårdat en axelskada. Cook kommer vara den viktigaste faktorn till en eventuell Vikingsvinst, för utan honom har anfallet haltat. QB:n Kirk Cousins måste få avlastning av Cook om han ska kunna leda sitt lag till ytterligare spel i januari. Och nu, som så många gånger tidigare, så är det upp till bevis för Cousins då han enligt historien alltid fallerat att prestera i sin karriärs viktigaste matcher. 

Det tar för Saints:

# Drew Brees och Michael Thomas.

Ligaledande Michael Thomas tillsammans med Drew Brees kommer visa sig vara en storlek för stora då Vikings bakre försvar kan vara det sämst lämpade att försöka stoppa just denna duo. Utöver dessa två så har de även TD-maskinen TE Jared Cook samt RB Alvin Kamara som utmanar försvar via marken, samt även HC Sean Paytons anfallstaktik. Och då har du helt enkelt ett svårstoppat koncept. 

Det är även så att det är tredje gången gillt för Saints i slutspelet efter att ha varit på den förlorande sidan av “Minneapolis Miracle” i slutspelet säsongen 2017 samt även domslutsmissen som la grund till årets regeländring – att lagen nu kan utmana vissa domslut – efter  förlusten mot LA Rams i 2018 års slutspel. 

Vinnare: Saints vinner enkelt med flertalet TD:s.

Philadelphia Eagles –Seattle Seahawks (Viaplay söndag 22.35)

För att avsluta Wild Card–helgen så får vi se Seahawks resa till Philadelphia för att möta Eagles. 

Det talar för Seahawks: 

# Russell Wilson.

Så länge som Wilson spelar för Seahawks så kommer deras framgång alltid hänga på denna mannens spel. Wilson täcker upp för så många brister detta lag har ,och således även i slutspelet. Wilson har gjort det till en konstform att trolla fram vinster genom att blanda planerade spel med helt improviserade lösningar då den initiala planen inte gått som tänkt. Att Wilson nu även har Marshawn Lynch som säkerhetsventil gör att Wilsons spel höjs ännu ett snäpp. 

Det talar för Eagles:

# Att be till fotbollsgudarna.

I Eagles match mot NY Giants förra veckan passade Carson Wentz till Boston Scott, Greg Ward och Deontay Burnett. Vilka är då detta? Ingen aning är mitt svar, men de vann och förtjänade därmed sin plats i slutspelet. Eagles är så skadedrabbat så att hälften vore nog, men det är också rätt passande att de möter ett Seahawks som även dem är så pass brandskattat av skador så att de måste plocka in en 33-årig running back som egentligen varit pensionerad i 14 månader. Utöver fotbollsgudarna så har de även sin QB Carson Wentz som kan ha spelat sin bästa säsong hittills, och detta efter att ha tappat nästan alla sina anfallsvapen. 

Vinnare: Seattle Seahawks utan tvivel. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NFL

Tom Brady