Historiskt VM-guld efter märkligt slut

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Nederländerna, med bland andra målvakten Tess Wester (vänster), är världsmästare i handboll.
Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT
Nederländerna, med bland andra målvakten Tess Wester (vänster), är världsmästare i handboll.

Nederländerna tog ett historiskt VM-guld i handboll efter dramatiska slutsekunder i finalen mot Spanien i Kumamoto, Japan.

Vid likaläge 29–29 hade Spanien bollen i ett anfall med tio sekunder kvar av andra halvlek. Niometersstjärnan Alexandrina Cabral Barbosa avlossade ett skott som Nederländernas målvakt Tess Wester räddade, samtidigt som det återstod tid av matchen.

När Wester skulle kasta upp bollen mot Spaniens mål i ett kontringsförsök, klev motståndaren Ainhoa Hernández in med händerna och bröt passningen. En aktion som inte är tillåten. Hernández tilldelades därför ett rött kort och Nederländerna en straff.

Lois Abbingh satte straffen, Nederländerna vann med 30–29 och tog därmed landslagets första VM-guld någonsin.

Brons till Ryssland

Ryssland vann bronsmatchen tidigare under söndagen med 33–28 mot Norge. Ryskorna, regerande OS-mästare, ledde med tre bollar i paus – 18–15 – och kunde sedan dra ifrån ytterligare i andra halvlek, inte minst tack vare storskytte av fixstjärnan Anna Vjachireva som var bäst för dagen med nio fullträffar.

Ryssland vann både det inledande gruppspelet, bland annat efter seger mot Sverige, och sin grupp i mellanrundan, innan det tog stopp mot Nederländerna i semifinalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE