”Det är helt orimligt”

Sveriges kritik efter OS-missen

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

OOSTENDE. Sverige missar OS efter förlusten mot Belgien. 

Efter matchen var Kalis Loyd kritisk mot förutsättningarna. 

– Mindre än 17 timmars förberedelse när man ska till OS, det är helt orimligt, säger hon.

Sverige gjorde bästa matchen i OS-kvalet och pressade Belgien hela vägen. Men ett ras i den tredje perioden gjorde att det blev förlust med 61-53. 

– Drömmen fanns fortfarande vid liv när vi gick in i matchstart. Men vi är inte redo att åka till OS helt enkelt, men det finns en massa bra grejer vi kan ta med oss, säger Kalis Loyd och fortsätter: 

– Man måste alltid sätta mål och drömmar. Gör vi inte vi det kommer inte nästa generation göra det heller. Vi måste våga drömma och vilja gå till OS, VM och alla stora turneringar.

”Skulle haft en dag”

Loyd riktade också kritik mot Internationella basketbollförbundet, Fiba, som gav Sverige mindre än 17 timmar att ladda om efter gårdagens match mot Kanada. 

– Det är massa detaljer (som gör att vi inte går vidare). Vi har inte fått en rättvis förberedelse i och med att Fiba inte respekterar våra fönster och ger oss tid att jobba inför mästerskap. Vi får inte tid att förbereda oss för Belgien heller. Man kan alltid säga om, men jag tycker att vi i alla fall skulle ha haft en dag mellan matcherna, säger Loyd.

”VM är målet”

Drömmen om OS dog i belgiska Oostende, men Sverige har siktet inställt på att ta sig till EM där de sex bästa lagen går vidare till ett VM-kval.

– Vi ser det som att vi har tagit oss till en position där vi förhoppningsvis är med och hotar om OS över tid. OS är drömmen, men målet är VM, säger landslagschefen Fredrik Joulamo.

Loyd är inne på samma spår.

– Det tar tid att bygga ett lag och kemin. Vi har kommit en bit på vägen. Man ser på Belgien att de har varit här länge. Vi hoppas att vi kan vara så i VM 2022. Det är aldrig roligt att förlora tre matcher i rad, men om vi ska ta något bra från det hela så är det att vi har blivit bättre. Vill man vara bäst måste man spela mot de bästa och det har vi fått göra nu.

Foto: Bildbyrån
Den svensk OS-drömmen gick i kras.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM