Annika Sörenstam

”Väldigt känsligt att prata om det”

Sörenstam om mötet med Trump

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

Annika Sörenstam, 49, blev inte bara inbjuden till Vita Huset.

Hon fick även spela en runda golf med president Donald Trump.

– Får man en inbjudan accepterar man den, säger den svenska legendaren.

Sveriges största golfstjärna genom tiderna klargör tidigt in i samtalet att hon inte vill diskutera politik. Hon och Donald Trump är bekanta sedan tidigare eftersom presidenten varit aktiv inom damgolfen i 15 års tid. Att 73-åringen numera råkar vara USA:s president och världens kanske mest kontroversiella man lägger hon ingen större vikt vid.

– Jag är inte politiskt engagerad, så jag lägger mig inte i de där frågorna. Jag kan inte tillräckligt mycket för att ha en kommentar om det, säger Sörenstam.

Det var i helgen som gick som hon och maken Mike McGee bjöds in till Vita Huset.

– Vi fick inbjudan via deras PR-firma. Vi känner lite folk inom den gruppen och en av deras kontakter ville att vi skulle komma dit. Det passade bra eftersom vi var i Washington för ett event med ”Annika Foundation”.

Hur var det i Vita Huset?

– Det var en upplevelse. Jag har aldrig varit inne förut, bara utanför som turist. Att få en tour i Vita Huset, som är så historiskt, var spännande. Jag är ju ändå amerikansk medborgare…

”Spöade skiten ur oss”

Efter besöket i USA:s allra heligaste spelade Annika Sörenstam en runda golf på Trump National Golf Club i Virginia.

Hon bildade lag med senatorn Lindsey Graham, medan Donald Trump parades ihop med golfikonen Gary Player.

– De (Sörenstam och Graham) spöade skiten ur oss, berättade Player efteråt.

– Men alla spelade bra, säger Sörenstam till Sportbladet.

– Det var en strålande dag, alla fyra är väldigt golfintresserade och de (Trump och Graham) har stor respekt för vad jag och Gary gjort för golfen.

Vad pratade ni om där ute? Världspolitik eller puttingteknik?

– Nej nej, ingen världspolitik. Det var golf som diskuterades.

Hur är Donald Trump på golfbanan?

– Han älskar ju att spela golf. Det är hans ”get away”. Alla måste ha en hobby och golfen är hans. Han var en god värd och ville att alla skulle ha så trevligt som möjligt.

Det ryktas om att han fuskar en del på golfbanan. Är det något du kan bekräfta?

– Jag gick inte runt och analyserade hans spel, haha. Vi spelade bara fram och tillbaka. Här gick det undan, alltså. Om han stod och puttade hit eller dit så … det var liksom ingen femtimmarsrunda, utan det gick snabbt och då gör man vad som krävs.

”Respekterar det”

Trump är ju en kontroversiell figur. Här i Sverige framställs han som lite av en galning. Vad är din bild av honom?

– Jag har ju träffat honom ett antal gånger, men det där är väldigt känsligt att prata om, så jag skulle gärna undvika det. Vi har golfen gemensamt och får man en inbjudan till Vita Huset så respekterar man den. Det är något man lärt sig i uppväxten.

Vad har Trump betytt för damgolfen?

– Jag träffade honom för första gången innan han var president. Min tid med honom går tillbaka 15 år. Han började intressera sig för golf och köpte de här banorna. Du kan fråga många av spelarna på LPGA-touren (damernas tour) om att vi var väldigt tacksamma för att han hade de här stora tävlingarna. Jag menar, World Golf Championship, det var ju vår final, en stor grej för oss. Det får man inte glömma bort, säger Sörenstam.

Hyllar Tiger Woods

Förutom att besöka Vita Huset och spela golf med Donald Trump har Annika Sörenstam en hel del andra bollar i luften. Häromveckan blev det klart att hon – tillsammans med Henrik Stenson – ska stå värd för en historisk golftävling i Sverige där herrar och damer ställs mot varandra.

– Det har varit snack om det här ett tag och Sverige har känts som det perfekta stället att genomföra det på, eftersom Sverige ligger långt fram vad gäller jämställdhet. Kul att det blir av! Det är lätt hänt att man bara snackar utan att göra slag i sak.

Vad tror du det här får för betydelse för golfen i allmänhet och damgolfen i synnerhet?

– Golf är en sport för alla, då är det klart killar och tjejer kan spela ihop. De som tittar på golf följer ofta båda tourerna och nu får man en chans att se båda samtidigt. Det är ett bra framåttänk och kanske något andra sporter tar efter, vem vet?

Du och Stenson får dra i lite trådar nu då, så vi får hit några stjärnspelare!

– Hehe, precis. Vi får charma våra vänner…

Det går knappast att göra en intervju om golf utan att prata lite om Tiger Woods. I helgen som gick blev han historisk genom att vinna sin 82:a titel på PGA-touren. Vad säger du om hans framfart?

– Det är helt otroligt! Man trodde att han var färdig, sen kommer han tillbaka och vinner igen.

Man ska aldrig räkna ut Tiger Woods?

– Nej, det känns inte som det. Vilken idrottsman han är! Så hårt han jobbat! Det som imponerar mest på mig är hans motivation. Vad får han den ifrån? Efter allt han gått igenom. Nej, det är jätteimponerande. Och inspirerande, säger Annika Sörenstam.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Donald Trumps golfrunda med Annika Sörenstam

ÄMNEN I ARTIKELN

Annika Sörenstam

Donald Trump

Golf

Tiger Woods

Henrik Stenson

PGA-touren