Längdskidor

Vallachefen hoppar av – hyllas av Kalla

Av: 

Kristoffer Bergström

Urban Nilsson.

Foto: BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Han stod i bakgrunden när Kalla ryckte i slalombacken, Johan Olsson lekte hem femmilen och medaljerna regnade ner i Sotji.

Nu slutar Urban Nilsson som svensk vallachef.

– Du har varit guld värd, säger Charlotte Kalla.

Han fanns med när Charlotte Kalla ryckte förbi Virpi Kuitunen och vann Tour de ski. Han ansvarade för skidparen som Johan Olsson mönstrade när han vann femmilen i Val di Fiemme 2013. Han stod rakryggat och bad om ursäkt när herrarnas stafettchanser grusades av kassa skidor i OS i Pyeonchang 2018.

Urban Nilsson har säkert hundra triumfer och tjugo besvikelser bakom sig, men nu får det vara nog.

150 resdagar om året

– Det är ett beslut jag tagit under våren. Det är inget vanligt jobb, man måste ta år för år och känna att man kan bomba vidare. Nu kommer ett mästerskapsfritt år, det är ett bra läge att kliva åt sidan, säger vallachefen.

Vilket lopp minns du bäst?

– Teamet fungerade optimalt när Johan Olsson vann 2013. Man får byta skidor tre gånger på en femmil, så det var nervöst, men allt funkade och Johan fick visa vilken sjukt duktig skidåkare han var. Då rullade en tår på kinden.

Nilsson började valla för landslaget 2007/08 och har varit chef sedan 2012. Ersättaren är inte klar, så han stannar på sin post för att skapa en smidig övergång.

I jobbeskrivningen står ungefär 150 resdagar per år, så det är inget för den med grav hemlängtan.

Har utbildning som brandman

– Klart att man har saknat hemmet ibland. Jag har haft fantastisk stöttning från fru och barn. De hade stöttat mig om jag fortsatt också. Men nu ska det bli kul att testa något nytt. Jag har varit i den här bubblan i många år, säger Urban Nilsson.

Vad kan du göra förutom att valla skidor?

– Det får tiden utvisa, men jag har en utbildning som brandman och brandbefäl. Det kanske jag kan falla tillbaka på. Men jag är en sådan kille som när han gjort en sak är färdig med den. Det vore kul att prova något helt nytt.

Charlotte Kalla tackar Urban Nilsson för insatsen för svensk skidåkning.

– Tack för den energi du alltid sprider och din vilja att tillsammans med teamet få fram bästa möjliga skidor åt mig genom åren. Du har varit guld värd i din roll många gånger, som till exempel i Sotji och i Falun då vi utklassade konkurrenterna. Lycka till framåt, säger Kalla.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Kalla om förslaget: ”Det känns tråkigt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Charlotte Kalla

Johan Olsson