Simning

22-åriga OS-mästarinnan lägger av

Förklarar uteblivna dopningskontrollerna

Av: 

Magnus Wilsson

Ruta Meilutyte.
Ruta Meilutyte.

SPORTBLADET

Hon är den yngsta litauern någonsin att ta en OS-medalj och beskrivs som landets bästa simmare genom tiderna.

Efter att ha missat tre raka dopningsprov väljer Ruta Meilutyte, 22, att avsluta karriären enligt Lrytas.

– Jag är redo att starta ett nytt kapitel i livet, säger hon enligt sajten.

Den före detta OS-mästarinnan Ruta Meilutyte från Litauen väljer att avsluta karriären efter den senaste tidens blåsväder. Hon har inte tränat sedan februari och missat tre raka dopningsprov genom att inte dyka upp på platsen som angivits. Enligt Lrytas missade hon kontrollerna med avsikt, men det var endast för att hon hade som avsikt att avsluta karriären och inte på grund av att hon använt några dopningssubstanser.

– Tack vare simningen har jag fått uppleva ett liv jag aldrig kunnat drömma om. Jag har fått se stora delar av världen och har fått träffa underbara personer. Det är en speciell erfarenhet och nu vill jag använda erfarenheten och färdigheter utanför bassängen. Jag är redo att starta ett nytt kapitel i livet. Tack till alla som har stöttat mig, säger hon enligt Lrytas.

Vann OS-guld som 15-åring

Vid 15 års ålder hade 22-åringen slagit elva litauiska rekord och som 17-åring blev hon den första simmaren att vinna alla tillgängliga juniormästerskap och seniormästerskap minst en gång. 2012 vann Ruta Meilutyte dessutom guld på 100 meter bröstsim i OS i London.

Men nu lägger alltså simstjärnan av, ett av de svåraste besluten i hennes liv.

– Hittills har jag gett allt åt simningen. Jag har levt den här sporten sedan jag var liten. På grund av det strikta träningsschemat har jag tvingats skjuta upp studierna och nu vill jag återuppta dem. Jag vill uppleva enklare saker, fortsätta växa och förstå både mig själv och världen runtom bättre, säger hon.

– Tack vare simningen har jag fått uppleva ett liv jag aldrig kunnat drömma om. Jag har fått se stora delar av världen och har fått träffa underbara personer. Det är en speciell erfarenhet och nu vill jag använda erfarenheten och färdigheter utanför bassängen. Jag är redo att starta ett nytt kapitel i livet. Tack till alla som har stöttat mig.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

BERGSTRÖM: Står kvar på pallen i två minuter – han är OS-simningarnas hjälte

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning

Ruta Meilutyte