Tidemand kör för seger i Rally Sweden

Imponerande ledning efter första dagen

avAnna Andersson

Publicerad:
Foto: Micke Fransson/TT / TT NYHETSBYRÅN
TIdemand jagar segern

Pontus Tidemand drömmer om en seger i Rally Sweden.
Och nu har han alla förutsättningar att lyckas.
– Nu ångar vi på, säger han.

Norrmannen Ole Christian Veiby inledde dagen bäst, men på den fjärde specialsträckan tog svensken över kommandot. Pontus Tidemand och hans kartläsare Jonas Andersson vann sträckan och gick upp i ledningen av WRC2.
– Jag tycker att jag börjar komma in i snökörningen nu och visst kan vi förbättra oss ytterligare. Vi körde säkert, men njöt hela tiden. Nu börjar vi ånga på lite och vi åker fullt där det går att göra det, säger Tidemand till rallyradion.
Ole Christian Veiby tappade under dagen, samtidigt som Tidemand ökade och efter dagens åtta specialsträckor leder svensken klassen med 45 sekunder före Teemu Sunninen, Finland.
– Det känns bra. Det är första gången sedan 2013 då vi körde WRC och låg femma efter första dagen som vi har en fredag utan problem, säger Pontus Tidemand till rallyradion.
– Den gången fick vi bryta under lördagen. Nu har vi en bra känsla i bilen, vi kan attackera i skogen, gå in i snövallar och få lite extra Sverigekänsla. Det är bra både för själen och hjärnan.

Målet - en seger

Tidemands målsättning är att vinna deltävlingen i Sverige, han var inte nominerad för VM-poäng i säsongspremiären tidigare i januari och eftersom han jagar en VM-titel i WRC2 behöver han få en bra start på säsongen.
– Vi har pratat mycket om att det gäller att vara med från början under varje rally. Förra året låg vi ofta lite för långt efter under fredagen och fick jaga ikapp under lördagen och sedan slutade det med en sekundstrid. Vi har jobbat hårt på att förbättra det, säger han.
– Nu fungerar bilen otroligt bra, inställningarna fungerar också och även om vi inte har kört optimalt i alla parter så är det en mycket bra känsla totalt sett.

Inga dubbar

För Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg har det varit en ojämn dag. Ekipaget inledde trevande och drog på sig ett tidstillägg, men avancerade sedan mitt på dagen.
– Det som hände i början satte sig lite i huvudet, men vi bestämde oss för att lägga det bakom oss och trycka på. Vi gjorde vissa ändringar på bilen, säger Emil Bergkvist som tappade under de två avslutande specialsträckorna och ligger sexa totalt.
– Det har varit väldigt mycket upp och ner. På de sista sträckorna hade vi nästan inga dubbar kvar och det kändes som om vi körde baklänges in i mål. Det var jättesvårt att köra, i morgon måste vi ha en bättre däckstrategi.
Rally Sweden fortsätetr i morgon och avslutas på söndag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM