Nässjö Basket i sorg – tränaren död

Av: Andreas Käck, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Nässjö-tränaren Raul Jimenez.
Foto: Bildbyrån
Nässjö-tränaren Raul Jimenez.

”Raul fick mig att känna som om jag var 210 centimeter lång”.

Så skriver Nässjö Basket i ett brev om sin tränare som dog vid 39 års ålder.

– Världen blir sämre utan honom, säger Jonathan Peleg.

I augusti 2015 kom Raul Jimenez till Nässjö för att leda stans basketlag. Spanjoren hade lett klubbar i Slovakien, Ungern och Portugal och såg den småländska föreningen som en utmaning.

Raul vann snart spelarnas förtroende med sin lågmälda och noggranna ledarstil, men under arbetets gång blev han sjuk.

39-årige Raul Jimenez behandlades av specialister i Linköping, Jönköping och Eksjö, men livet gick inte att rädda. Under torsdagen meddelade Nässjö Basket via sin hemsida om dödsfallet.

Tyst minut inför matchen

”Raul var, i basketsammanhang, av ringa längd men hans hjärta var enormt och hans arbetskapacitet oändlig” skriver de. Lagkaptenen Karim Wazzi minns spanjorens förmåga att se varje person, att han kunde få vem som helst att känna sig 210 centimeter lång.

Spelarna var uppskakade av beskedet men beslöt sig ändå för att åka till torsdagskvällens möte med Borås i Basketligan. Matchen inleddes med en tyst minut och att Borås vann med 77–69 var i sammanhanget inte det viktigaste.

– Det var inte lätt att spela. Jag vet inte riktigt hur jag ska säga det, men det var svårt att tänka på något annat än det, säger spelaren Jonathan Peleg.

Hur var Raul?

– Han var oerhört omtyckt. Det finns ingen som har ett ont ord om honom. Före matchen sa vi bara att vi skulle göra vad han hade velat, kämpat tillsammans hundra procent varje minut.

Vädjar att alla hjälps åt

Nässjö ska hädanefter tränas av Jimenez vän Felix Alonso. På deras hemsida avslutas brevet om Raul med en önskan om att alla berörda ska hjälpa varandra i sorgen.

”Bland de sista orden Raul yttrade innan han inte orkade längre var ’se till att avsluta säsongen bra’. Det om något visade att på hans karaktär, gör alltid ditt bästa.

Smärtan hos Raul är nu över och nu försöker vi alla stödja varandra i vår egen saknad och tomhet.

Vila i frid.”

Publicerad: