Skräll av unga svenska laget

Foto: SVT
SPORTBLADET

Det äldre rutinerade svenska laget kraschade bort sig.

Då klev doldislaget med Karl-Johan Westberg och Oskar Svensson fram och knep en andraplats.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Karl-Johan Westberg.

När landslagsledaren Ola Ravald skulle sätta ihop två svenska lag till lagsprinten blev det de unga mot de gamla där Teodor Peterson och Emil Jönsson på förhand såg ut som de starkaste alternativet.

Och de låg också bäst till halvvägs, men då var oturen framme. En åkare föll framför Teodor Peterson som drogs med i fallet och därmed var dagen förstörd för ”de äldre”.

– Nej, nej, nej. Jag som tyckte att Teodor såg så bra ut. Surt, säger Anders Blomquist i SVT.

”En riktigt bra dag”

Men när det ena laget föll, reste sig det andra. En stark femtesträcka av andralagets Karl-Johan Westberg förde upp Oskar Svensson i ett bra läge inför slutrundan. Ett läge han förvaltade fint. Kanadas Alex Harvey blev för svår men Svensson höll undan till en andraplats.

Efteråt var det två jublande glada svenskar.

– Det var en riktigt bra dag, vi hade som taktik att ligga långt bak och avvakta de två första sträckorna och sedan sätta allt på ett kort på våra slutsträckor, säger Oskar Svensson.

Firar med ost

Karl-Johan Westberg, 25, har aldrig varit topp tio i en världscup förrän i dag.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse att vara på pallen i en världscup. Det är toppen på min skidkarriär så här långt, säger han.

Norge som dominerade i herrsprinten i går fick inte med något lag upp på pallen.

– Ja, det är extra skönt att slå Norge som är så bra. De hade kanske lite hybris efter igår och trodde de var starkare än de var för de körde hårt på de två första sträckorna när vi avvaktade.

Hur firar ni ikväll då?

– Jag vet inte, nu väntar väl en bussresa till München. Vi får väl äta på osten som vi vann, haha.