Mardrömsuppgiften för SVT:s kommentatorer

Publicerad 2017-01-14

Det finns svåra jobbuppgifter.

Och så finns den här morgonen för SVT:s skidkommentatorer Niklas Andersson och Mattias Svahn som på grund av bildproblem tvingas kommentera långloppet Kaiser Maximilian Lauf – helt utan åkarbilder.

– Det är vädrets makter som ligger bakom, säger Niklas Andersson i sändningen.

Kaiser Maximillian Lauf är ett av de klassiska långloppen som tillsammans med bland annat Vasaloppet ingår i långloppsvärldscupen.

Årets upplaga, med start i Österrikiska Seefeld, blev en extremt snöig historia där det föll dryga decimetern redan innan start och sedan fortsatte att vräka ner.

Förutsättningar som inte bara ställde till det för vallare och åkare – utan också för SVT som sänder loppet. Snön gjorde nämligen att att tv-helikoptern inte kunde lyfta vid start 8,45, och signalen från skotern som kör tillsammans med klungen nådde heller inte fram. Kommentatorsduon Niklas Andersson och Mattias Svahn fick därför nöja sig med en karta med GPS-pluttar på för att kommentera loppet från start.

”GPS:en fungerar inte”

En vansklig uppgift skulle det visa sig. Grafiken visade hela tiden hur Öystein Pettersen var i ledningen på herrloppet men när sedan SVT hade en telefonintervju med Team Lager 157:s ledare Anton Jernberg fick man plötsligt reda på att tjecken Lukas Bauer ryckt iväg med 50 sekunder.

– Oj det var nya uppgifter, det måste vara så att hans GPS inte fungerar, konstaterade Niklas Andersson.

Från början hoppades man få igång tv-sändningarna vid 9,20 men det sköts senare upp till klockan 10,00 men inte heller då återkom bilder.

Efter 3 timmar utan tv-bilder kunde SVT visa spurten som Anders Nygaard, Norge, vann. Britta Johansson-Norgren slutade trea i damklassen och var därmed dagens bästa svensk.