Förbundskaptenen: ”Vi får våra fiskar varma”

Foto: Petra Thorén
Förbundskapten Janne Andersson och hans assisterande Peter Wettergren i gröngräset på Kamratgården.

avPetra Thorén

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Janne Andersson och Peter Wettergren sträcker ut benen i gräset på Kamratgården.

Förbundskaptenerna sonderar de allsvenska klubbarna och spelarna i unika besök.

Besöken och närheten till landslagsledningen uppskattas av ledare och spelare.

– Tränarna har varit positiva. Sen finns det alltid synpunkter på spelare och på landslaget..., säger Janne Andersson.

"Min elfte säsong som klubbchef i Kalmar FF och aldrig har en förbundskapten besökt oss inför match, varken på Fredde eller på Guldfågeln förrän Janne A idag stegade in på kansliet. Genuint intresserade av de allsvenska klubbarna och våra spelare".

Tweeten från Kalmar FF:s sportchef Svante Samuelsson i höstas väckte uppmärksamhet. Sedan dess har Janne Andersson fortsatt sin allsvenska resa.

Den här veckan har han landat på västkusten. 

Under fredagen följde Janne Andersson och assisterande förbundskapten Peter Wettergren IFK Göteborgs träning.

”Vill jobba på det här sättet”

– Vi har besökt Elfsborg, Häcken och nu IFK Göteborg. Vi ska äta lunch efter träningen här och resonera och höra hur de tänker kring strukturen i klubben. I Norrköping var jag manager, i många klubbar har man en tydlig sportchef. Det påverkar hur man tänker och jobbar, säger Janne Andersson.

Han lägger ingen energi på hur hans företrädare jobbade, utan gör det han själv tycker är viktigt. Relationerna med de allsvenska klubbarna värderar han högt.

– Jag bryr mig inte om hur det varit innan. Vi vill jobba på det här sättet. Jag tror på samtal och relationer. Det ger oss väldigt mycket. När man pratar kan man fånga upp saker, säger flera klubbar samma sak kan vi föra med oss det. För mig är det inget konstigt. Det är självklart att sitta här och se på en träning, säger han.

Inga allsvenska spelare i truppen

Inventeringen av de allsvenska klubbarna är ett led Janne Anderssons långsiktiga strategi.

– Det finns konkreta saker att tala om, dels spelare vilka tränarna tror på. Sen finns det januariturnén som vi kan stämma av. Jag tror på samtal och relationer. Sen lär man sig grejer ju. Man är inte fullärd. Så här har jag aldrig organiserat en träning som Jörgen (Lennartsson, IFK Göteborgs tränare) gör här, säger Janne Andersson och blickar ut över Kamratgården.

– Det är många syften, det handlar inte bara om att sitta i solen och ha det bra...

I din senaste VM-kvaltrupp, Sverige slog Vitryssland med 4-0, fanns det inga allsvenska spelare med. Hur mycket ger det dig egentligen att vara här?

– Jag har det här jobbet några år förhoppningsvis. Här är spelare som kan bli aktuella. Vi har också januariturnén. Jag bryr mig inte om vad spelarna spelar, bara de är tillräckligt bra. Vi hade en del allsvenska spelare med under hösten. Senast var det ingen, men det är inget som säger att det kan bli det framöver, säger förbundskaptenen och påpekar:

– Målet är att det är en viljeyttring, vi är i samma skuta för svensk fotboll. Vi är väldigt öppna och berättar hur vi jobbar.

Vilka är dina starkaste intryck?

– Generellt tycker jag att man gör ett bra jobb i svensk fotboll. Vi har blivit duktiga på att utveckla svenska spelare. Vi är tvungna att göra det eftersom vi är där vi är i näringskedjan. Jag tycker många klubbar tänkt till om hur just de ska göra utifrån sina egna förutsättningar.

Hamrén var också på besök

De allsvenska tränarna tar förstås också tillfället i akt att lyfta fram spelare som de anser ska vara med i landslaget, de kritiserar även blågults sätt att spela.

– Vi får våra fiska varma..., säger Janne Andersson med ett skratt.

– De har varit positiva. Sen finns det alltid synpunkter på spelare, någon som tycker att han borde haft med en spelare i lager. Jag har sagt att de kommer tycka mycket om hur vi jobbar, jag bryr mig inte om det. Jag är väldigt öppen. Det är en hjärtlig ton och positiv anda....

I samspråk med Tobias Hysén.

Emil Salomonsson, som har noterats för åtta landskamper, uppskattar besöket. Han känner Janne Andersson sedan tiden i Halmstad BK.

– Hamrén var här lite ibland, ett par gånger om året. Det tycker jag är grymt så klubbarna känner att det finns en nära relation. Man kan snacka lite, tala om hur det har gått och hur det känns. De får se en i sin dagliga miljö, det är här man lägger grunden.

– Det är kul att ha dom här, det betyder att man inte är mil ifrån landslaget, säger han.