Sundbys vändning: ”Det är inte upp till mig”

Vill se ryssarna i Lahtis – och berättar om största VM-motgången

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

LAHTIS. För en månad sedan var Martin Johnsrud Sundby tydlig: han ville se de avstängda ryska åkarna på VM och ett mästerskap utan dem vore en förlust.

Efter beslutet att fortsatt porta dem från mästerskapet är den norska stjärnan mer försiktig.

– Det är inte upp till mig att avgöra, säger han till Sportbladet.

VM har startat och mästerskapet rullar på mot lördagens skiathlon.

Men i startfältet saknas sex avstängda ryska åkare: Aleksander Legkov, Maxim Vylegsjanin, Aleksej Petuchov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova och Jevgenia Sjapovalova, som alla misstänks ha dopat sig under OS i Sotji 2014.

Den norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby sa i samband med världscupen i Ulricehamn till Sportbladet att han hoppades få se de ryska stjärnorna i VM.

– Jag hoppas att vi få se Alexander (Legkov) och Vylegsjanin tillbaka på startlinjen i VM, sa han.
– Jag hoppas verkligen att de kommer att stå på startlinjen, det hoppas jag verkligen. Det är inget som jag ska ta ställning till nu men, ett VM utan det ryska laget hade varit en stor förlust för nivån på mästerskapet.

Vill se de bästa

Fem av ryska åkarna har överklagat avstängningen till Cas (Idrottens internationella skiljedomstol), men de fick i veckan avslag. Avstängningen kvarstår under VM och utredningen fortsätter.

Martin Johnsrud Sundby, som själv varit avstängd i två månader på grund av felaktigt bruk av en tillåten astmamedicin, ligger lågt efter beskedet.

– Det är mycket som jag inte vill snacka om här och nu. Det viktigaste för mig är att de bästa åkarna ska åka. Att alla mina bästa konkurrenter är på samma startlinje som mig, säger han och påpekar:

– Fis har gjort klart att de inte ska få ställa upp i VM och det måste vi bara förhålla oss till.

Har själv varit avstängd

Den norska stjärnan har dominerat världscupen de senaste åren och har en lång erfarenhet av mästerskap. Men en motgång svider extra: femmilen på OS i Sotji. På pallen fanns tre ryssar. Avstängde Alexander Legkov vann.

– Sotji var väldigt bra, jag var i väldigt god form. Det var en del saker som gjorde att de inte gick bra, vi prickade inte med materialet. Den största motgången var femmilen, säger han och fortsätter:

– Det irriterar mig något helt jävligt. Att jag blev fyra där är det värsta som hänt i min mästerskapshistoria, säger norrmannen som är laddad för att ta VM-guld på lördag i skiathlon.

– Jag har inte gjort så mycket. Jag har försökt att ta tillvara på den form jag hade förra helgen, säger Martin Johnsrud Sundby.

Förra helgen vann norrmannen genrepet på 15 km klassisk stil överlägset i Otepää.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM