Anna Dyviks storslam: ”Betyder jättemycket”

Foto: LASSE ALLARD

avErik Karlsson

SPORTBLADET

LAHTIS. VM slutade med en blygsam 27:e-plats.

Men i helgen fick Anna Dyvik ordentlig revansch när hon säkrade totalsegern i Skandinavisk cup – och en garanterad startplats i världscupen.

– Det betyder jättemycket, säger hon.

Anna Dyvik kom till VM utan att ha en given distans att åka. Men när Jonna Sundling blev sjuk fick U23-världsmästaren chansen i sprint. Det slutade med en 27:e plats.

Det blev också enda loppet. När VM för damerna avslutades igår var Dyvik redan på plats i lettiska Madona för att tävla i den Skandinaviska cupens avslutning där Dyvik jagade totalsegern.

– Anna leder cupen med 60 poäng och vinner hon innebär det att vi kan starta med sju tjejer i världscupen i stället för sex. Det är något som hon och vi på förbundet prioriterar väldigt högt, sa Rikard Grip om beslutet.

Friplats till jul

Och seger blev det.

Först vann Dyvik sprinten i fredags och efter två solida lopp till står det nu klart att hon kammar hem storslam med seger i sprint-, distans- och totala cupen.

– Det betyder jättemycket. När jag gick in i säsongen trodde jag inte att jag skulle ha en chans att vinna den.

Segern i cupen just under världscupnivå ger Anna Dyvik en personlig plats i världscupen hela vägen fram till jul vilket också innebär att Sveriges åkarkvot går upp till sju tänkbara åkare vid varje tävling.

– Det är väldigt viktigt fram emot OS. Med en friplats fram till ju så måste jag inte vara i form mot OS, säger Anna Dyvik.

ARTIKELN HANDLAR OM