”Jag är så lycklig”

Jönsson lyrisk: Svarar Northug, ger sig själv högsta betyg och berättar om nya upplevelsen

SPORTBLADET

LAHTIS/STOCKHOLM. Emil Jönsson blev sämste svensk på 16:e plats på 15 kilometer.

Då jublade 31-åringen högst av alla blågula åkare efter loppet.

– Det är helt sjukt. Jag är så lycklig. Fem plus, utbrast Jönsson.

Sprintspecialisten Emil Jönsson hade inga större förväntningar på sig själv inför loppet över 15 kilometer i VM. Inte blev de större när 31-åringen inspekterade spåren.

”Är så jävla lycklig”

– Om jag fick välja ett före som passar mig absolut sämst så är det exakt det här föret. Jag har aldrig öppnat så långsamt i ett lopp förut men det var bara för att hålla hela loppet. Det är ett enormt slitigt före, säger Emil Jönsson.

Trots det var det en jublade glad 31-åring som Sportbladet träffade efter loppet.

– Det är helt sjukt. Jag är så jävla lycklig. Fem plus!

Du slutar på 16:e plats.

– Fy fan! Oj, oj, oj!

Du är 30 sekunder efter Olsson och fem efter Kläbo.

– Neeej, jag skulle slagit Kläbo i dag!

”Aldrig suttit i vinnarstolen”

Tack vare sitt tidiga startnummer tog Jönsson ändå ledningen när han gick i mål. Det gav 31-åringen chansen att för första gången ta plats på ledarstolen i målfållan.

– Jag har nog aldrig suttit i vinnarstolen. Man har ju ingen sådan på sprint. Det är en liten värmelampa där bredvid. Jag har alltid tyckt synd om de som satt sig där, tänk att sitta där och frysa, men det är skitvarmt och gött. Så det var kul, säger Jönsson och fortsätter:

– Anna (Haag) har jublat någon gång över att hon fått sitta i den så jag får vara nöjd med den. Och att jag har slagit Petter (Northug) som trodde att jag skulle bryta i dag. Det slog jag.

Vad säger du om Niskanen?

– Ni hörde ju också publiken. Vi minns i Falun (för två år sedan) när Sverige åkte bra. När inte vi får vara på pallen är vi sportsliga och hejar på hemmaåkarna. Det är kul med den här stämningen. Mästerskap behöver sånt här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skid-VM