Backlund hjälte: ”Det är en milstolpe”

Foto: TT
SPORTBLADET

NEW YORK. Mikael Backlunds hittills bästa NHL-säsong blir bara roligare och roligare.

I natt säkrade han Calgarys sjätte raka seger genom att panga in årets 20:e mål på övertid.

– Tjugo mål är en milstolpe och att ha nått den två år i rad känns väldigt bra. Jag är stolt över det, säger den 27-årige västmanlänningen till Sportbladet efter 3-2-segern.

De är riktigt heta just nu, Calgary Flames.

Sudden death-segern mot Detroit i natt var alltså sjätte raka – och plötsligt har de inte bara marginal ner till lagen under strecket. De har häng på Anaheim och Edmonton på andra- och tredje-platsen i Pacific-divisionen också.

– Ja, det är roligt nu. Vi har bra stämning i laget och bra stämning på stan, säger Mikael Backlund på telefon från metropolen i Alberta.

– Vi spelar enklare och håller oss till vårt system på ett annat sätt, är noga med detaljerna och tappar inte så mycket puckar på linjerna som i början av säsongen. Och så rullar det liksom på, har man medgång blir det ju lätt så.

En annan delförklaring är att trotjänaren ”Mickis” själv är i sitt livs form och de facto öser in mål.

”Jag är stolt”

Det var han som 03.56 in i övertidsperioden mot Red Wings i natt  kom loss i ett två-mot-en-läge med Mark Giordani – och istället för att passa plötsligt drog på en verklig slägga som avgjorde hela matchen.

– Backen var rätt nära honom så jag tyckte det kändes lite riskabelt att passa så jag bestämde mig för att skjuta istället. Jag siktade högt men pucken gick in lågt, Ibland har man tur.

Fullträffen var Västerås-sonens 20:e för säsongen och det betyder att han med största säkerhet slår sitt personbästa på 21 mål, satt ifjol.

– Tjugo mål är en milstolpe och att ha nått den två år i rad känns väldigt bra. Jag är stolt över det, säger han.

Henrik Zetterberg noterades för en assist för Detroit.

ARTIKELN HANDLAR OM