”Ska bli världsmästare”

Thed Björk satsar mot historisk titel

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Storsatsning på 2017 med tre bilar i WTCC, dessutom kör Prins Carl Philip Swedish GT.
Foto: Volvo Polestar Cyan Racing
Storsatsning på 2017 med tre bilar i WTCC, dessutom kör Prins Carl Philip Swedish GT.

I fjol debuterade Volvo i VM.

I år tänker teamet vinna det.

– Målsättningen är tydlig, säger Thed Björk.

– Vi ska bli världsmästare.

Polestar Cyan Racing inledde debutsäsongen med en del små missar och problem, men under året körde teamet upp sig och Thed Björk tog teamets första seger när han vann WTCC- loppet i Shanghai, Kina.

Prestationen var bättre än vad teamet hade hoppats på och därför har man utökat satsningen till 2017.

– Det känns jättebra. Vi har de bästa förutsättningarna som jag någonsin har haft under min racingkarriär och vi kör för att vinna. Vi har testat mycket, jag har kört mycket och den erfarenheten ska vi använda nu, säger Thed Björk till Sportbladet.

Historisk titel

Därför satsar han och teamet på att bli Sveriges första världsmästare i WTCC, VM för standardvagnar. Mästerskapet avgjordes första gången 1987, men har sedan lagts ner för att komma tillbaka i två olika omgångar. Sedan 2005 har det avgjorts varje år, men även om både Björk och Rickard Rydell har vunnit lopp i mästerskapet har ingen svensk vunnit förartiteln.

– Det gick bra under slutet av förra säsongen och då tänkte teamet att det vore dumt att fega, säger Björk.

– Nu satsar vi allt mot att vinna VM, både för förare och konstruktörer, vilket har gjort att vi har fått extra testdagar. Detta var det bästa som kunde hända. Jag vill inte köra omkring och samla data, jag vill vinna.

Tre förare

Den utökade satsningen betyder att det blir tre bilar i teamet, Björk får sällskap av Néstor Girolami, Argentina och Nicky Catsburg, Nederländerna. Girolami körde en tävlingshelg för teamet under 2016 och Catsburg har kört i mästerskapet sedan 2015.

– Är det något vi lärde oss förra året är det att vi har erfarenheter från banracingen i Sverige, men banorna i Afrika, Sydamerika, Europa, Asien och Qatar skiljer sig från våra banor. Det gäller att komma in i den körningen snabbt för vi har inte så mycket tid på banorna. Det tog tid att lära sig, säger Björk.

– Nu får jag också sällskap av killar som har olika erfarenheter från andra typer av racerbanor. Jag vill åka snabbt och nu kan jag tävla med dem och ta del av deras erfarenheter också. Det är bara positivt.

Har vi en svensk världsmästare i höst?

– Ja, Jag tror absolut att vi har det, säger Thed Björk.

– Nu har jag verkligen chansen att bli bäst i världen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN