Mästaren: "Jag vill alltid ta medalj"

Intervju med längdhoppstjärnan Michel Tornéus inför EM

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Michel Tornéus, svensk längdhoppare.
SPORTBLADET

Efter ett misslyckat sommar OS 2016 vill Michel Tornéus, 30, börja om.

Nu tar han sikte på friidrotts-EM i Belgrad.

– När jag väl är på banan kommer jag göra allt för att försvara min titel, säger längdhopparen Michel Tornéus.

Truppen är spikad och de svenska friidrottsstjärnorna har pratat klart på presskonferensen när jag fiskar upp Michel Tornéus på Scandic hotell. Innan han häller upp kaffet berättar han om att han bara bor ett stenkast ifrån där vi nu står.

Åren fortsätter att gå och han har varit med ett tag nu.

– Jag känner mig väldigt gammal i den här truppen, det är mycket ungdomar och det är roligt. För vissa av dem är det första gången, säger Michel Tornéus.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Michel Tornéus, Sverige.

Byte tränare – ny kula

När OS-fiaskot 2016 var över, bröt Tornéus med tränaren Oscar Gidewall efter 16 år av samarbete. Det har varit en tuff tid för Tornéus.

– Jag försöker att separera mig själv från själva atleten. Jag har en familj, barn och andra saker som är jätteviktiga för mig utanför friidrotten. Jag har lärt mig att gå in i det rummet och lämna Michel-friidrotten när jag måste.

Hur funkar det för dig?

– Så länge jag kan och gör mitt bästa, så kan jag leva med mig själv. Det är det ända jag kan göra.

Under vintern har Tornéus tränats av Loren Seagrave, som tidigare tränat 2004 års OS-mästare Dwight Phillips. För svensken handlar det om att starta om på en ny kula.

– Jag behövde det här, för att se hur långt jag kan gå med en annan person.

”Vill inte jobba på det sättet”

Att gå från den svenska vinterkylan till short och t-shirt i USA har varit en stor förändring.

– Vi har ett sätt att jobba på i Sverige och ibland har jag känt att jag inte vill jobba på det sättet. Jag har alltid varit nyfiken på träningen i USA.

Vad är skillnaden på träningen i Sverige och i USA?

– Här hemma kan det bli så att man packar ihop allt och sen kör vi. Den stora skillnaden i USA är att allt är annorlunda med klimatet, hur intensiva träningarna är, och där kanske en 30-åring inte får samma träning som en 19-åring, förklarar Tornéus.

”Jag vill alltid ta medalj”

För svensken handlar det nu om att försvara titeln från inomhus-EM i Prag 2015.

– För min del handlar det om att komma dit och kriga vidare. När jag väl är på banan kommer jag göra allt för att försvara min titel.

– Jag vill alltid ta medalj, men jag vet att det här är den första gången som jag är osäker på hur det kommer att gå. Jag kan lika väl vinna som hamna åtta i en final. Jag kan inte stå med för höga förväntningar för att allt är nytt, säger 30-åringen.

Nu väntar ett par lugna träningspass för längdhopparen innan flyget bär av mot Belgrad.

– Jag gjorde det hårda jobbet till årsskiftet, nu väntar ett par pass, innan jag ska gå igenom småsaker med ansatsen och hur jag ska jobba tekniskt.

ARTIKELN HANDLAR OM