Svenske VM-ledaren: Vi tappar 30-40 hästkrafter

Hög höjd ett problem för Tidemand

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildagentur Kräling / Bildagentur Kräling

Han drömmer om VM-titeln och fick den perfekta starten.
Nu jagar Pontus Tidemand nästa framgång.
– Vi kommer att göra allt vi kan för att vinna, säger han.

Han var överlägsen på hemmaplan, flög fram över snön och isen under Rally Sweden, men nu väntar helt andra förhållanden i Mexikos VM-rally.
– Det gäller att samla så mycket information som möjligt, både inför tävlingen och nu när vi är på plats, säger Tidemand.
Han debuterar i Mexiko, men till sin hjälp har han kartläsaren Jonas Andersson som kört tävlingen sju gånger.
– Där kommer Jonas erfarenhet in. Vi tränar sträckorna med hjälp av video och eftersom detta är min första gång här så är det väldigt noga rekognoseringen, säger svensken som leder klassen WRC2.
– Jonas erfarenhet är en fördel. Han har kunskap om däckval samt inställningar och han vet dessutom vad man ska passa sig för och var man ska passa sig. Förhoppningsvis kan vi dra nytta av det.

Tunn luft - minskad kraft

Tävlingen avgörs i bergskedjorna Sierra de Lobos och Sierra de Guanajuanto, vilket betyder att förarna tävlar på ungefär 2700 meter meters höjd över havet. Den tunna luften reducerar motorernas kraft med ungefär 20 procent och ett litet misstag kostar mer än vad det gör när tävlingen går på havsnivå eftersom det tar längre tid att få upp farten igen. Lägg där till att temperaturen i luften kan ligga på närmare 30 grader vilket gör att det är ungefär 50 grader varmt inne i bilen
– Kort sagt tappar man mellan 30 och 40 hästkrafter och det gör att det är väldigt viktigt att inte tappa sig och tappa fart, det dröjer allt för länge innan man får upp hastigheten igen, säger Tidemand.
- Det är väldigt viktigt att få till rätt inställningar, välja rätt däck och ha en fungerande attackplan utefter förutsättningarna. Men precis som i alla andra tävlingar handlar det om helheten och att vara beredd på allt, även på det man inte förväntar sig i Mexiko. Det är då man kan lyckas.

Siktar på VM-titel

I dag inleds rallyt med en kortare delsträcka på lite mer än tre kilometer, men i morgon är det dags för den första rejäla utmaningen. Rallyts första av de 19 delsträckorna är närmare 55 kilometer lång.
– Vi siktar på att komma härifrån med så många poäng som möjligt, vi kommer att göra all vi kan för att vinna, säger VM-ledaren Pontus Tidemand.
– På samma sätt som vi alltid gör.

Tävlingen avslutas på söndag.

Följ Sportbladet Motor för fler uppdateringar från WRC.

Publicerad: