Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

”Jättestor chans att slåss om guldet”

Djurgården jagar guld – och bättre förutsättningar

Publicerad 2017-03-01

Serietvåa redan i sitt andra år i SDHL.

När slutspelet nu drar igång siktar Djurgården hela vägen.

– Vi har absolut jättestor chans att slåss om guldet, säger lagkaptenen Alexandra Cipparone.

Djurgården gör sin andra säsong i SDHL och efter fjolsäsongens fjärdeplats knep Stockholmslaget i år andraplatsen i tabellen i den sista omgången.

Laget är alltså ungt, bara tre år gammalt – men lagkaptenen är seriens äldsta med sina 31 år.

Landslagsspelaren Alexandra Cipparone (fd. Palm) har vunnit fem SM-guld och lyfter coachningen och lagkänslan som faktorer som tagit laget framåt.

– Alla dyker upp och jobbar jättehårt, det är där det startar till största del. Alla gör sitt jobb. Vi är ett väldigt bra lag och vår grupp är stark tillsammans. Vi står tillsammans hela vägen och har gjort det från början, säger hon.

”Spelar inte på nivå vi borde”

Djurgårdens säsong har varit bra, men kantad av flera tunga skador. Något som gör att sportchefen Nils Ekman inte är helt nöjd när han tittar i backspegeln.

– Laget har haft lite för många dippar där vi spelar sämre mot framförallt sämre motstånd. Vi spelar inte på den nivå vi borde göra hela tiden. Det är lite frustrerande för man hade gärna sett att det klaffade, att spelet såg bättre ut. Men vi ligger tvåa och slagit alla lag minst en match så man ska inte vara för negativ, säger han.

Ekman är inte den enda som drivs av den ständiga viljan att utvecklas. Verksamhetschefen Danijela Rundqvist, som själv spelat i ligan och landslaget i många år, vill att marknadsföringen kring laget ska bli mer proffsig.

Publiksiffrorna i årets SDHL är de högsta någonsin.

Men Djurgården är långt ifrån det enda lag som tvingas fira sina segrar inför glesa läktare.

”Måste betala vår elit”

– Vi tar kliv uppåt och framåt hela tiden. Men det finns väldigt många saker vi kan bli bättre på som vi vill göra bättre framtida år. Framförallt med hur vi marknadsför laget och våra matcher. Där har vi en utmaning där vi har ideella ledare som utöver sina vanliga jobb gör allt de kan för att lyfta damhockeyn. Där behöver vi bli starkare ekonomiskt så att vi kan anställa någon deltid för att fixa marknadsföring, säger hon.

Nils Ekman tror att det kommer dröja fem till tio år innan man når riktigt höga publiksiffror men hoppas att fler sponsorer ansluter innan dess.

– Vi behöver samarbetspartners och sponsorer som ser vinning i att stötta damhockey så att våra proffs får pengar och blir avlönade för den tid de lägger ner, annars får man inte ihop livet. Vi måste betala vår elit för att man ska kunna kräva ännu mer.

”Bara en mental grej”

I fjol tog säsongen stopp i semifinalen mot Linköping. Vinner Djurgården sin kvartsfinal väntar troligen just Linköping i semifinalen igen. Men för både Linköping och Djurgården är den stora knäckfrågan hur man snuvar favoriten Luleå på guldet.

– Det är bara en mental grej (att slå Luleå reds. anm.). Vi har gjort det en gång förut och det vet Luleå också. Vi är otroligt starkt lag och visat det flera gånger. Om alla dyker upp för att spela har vi absolut jättestor chans att slåss om guldet, säger Alexandra Cipparone.

Danijela Rundqvist är som alla andra medvetna om att man först ska ta sig till finalen, men bjuder ändå på sina funderingar kring segerreceptet mot seriesuveränen.

– Vi vet att vi har en starkare målvakt, sen måste vi se till att ha alla våra spelare redo för att spela bästa tänkbara hockey. De är så pass bra och har så otroligt många stjärnspelare både på forwardssida och backsida. Där gäller det som alltid att göra så få misstag som möjligt. Vi har slagit dem tidigare så vi vet att det går, säger hon.

Se hur kvartsfinalerna spelas, och hur Sportbladet tippar dem, nedan.