”Byn” drömmer om en ny final mellan hälsingelag

Rolf Jonsson, 77: Det måste vända någon gång

avStefan Holm

SPORTBLADET

EDSBYN. Om Edsbyn besegrar Sandviken blir årets SM-final en uppgörelse mellan två hälsingelag.

Det har bara hänt en gång tidigare och då, mot Broberg 1963, var det förkylt för ”Byn”.

– Jag hade 38,5 i feber. Det var den sämsta final som vi kunde råka ut för, minns Rolf Jonsson, 77.

Foto: STEFAN HOLM
Rolf Jonsson spelade hälsingefinalen 1963, då Broberg besegrade Edsbyn med 3–1.

Sedan 1907, då det första svenska mästerskapet i bandy avgjordes, har hälsingeklubbarna vunnit totalt 19 SM-guld. Det har dock bara inträffat en gång att två klubbar från landskapet har mötts i titelmatchen.

Året var 1963 och Edsbyn tog sig till final efter att ha besegrat Sirius med 6–2 på Studenternas IP, där en viss Rolf Jonsson svarade för fyra av målen.

”Det var en sjukstuga”

Minnesbilderna från SM-finalen på Stockholms stadion är inte lika positiva. Edsbyn fick en mardrömslik uppladdning och föll med 1–3 mot Broberg från Söderhamn.

– Jag hade 38,5 i feber, Kurre Nyberg var också sjuk och Janne Erlandsson skar upp vänsterhanden på träningen och fick sy åtta-nio stygn. Före finalen gick vi till doktorn och fick en varsin spruta för att orka spela, men det satt inte i mer än en halvlek. Jag var alldeles slut efteråt. Det var en sjukstuga, en väldigt olycklig final, säger Rolf Jonsson.

Foto: REKORDMAGASINET
Edsbyns finallag 1963.

Guldmakare i dubbla roller

Edsbyn, som var regerande mästare, stod inför en generationsväxling och efter SM-finalen tackade trotjänare som Elis Johansson, Gudmund Jernberg, Paul Karlsson och Sven-Olov Landar för sig.

Det skulle dröja till 1978 innan Edsbyn nådde SM-finalen igen, och Rolf Jonsson var med då också. Med ”Byn” har han blivit svensk mästare både som spelare och tränare.

– När vi vann 1978 (6–4 mot Västerås) hade vi ett ungt lag med Ola Johansson, Joe Lönngren och så vidare. Att leda ett lag som gick hela vägen var nästan lika roligt som att spela själv, säger han.

På lördag, den 25 mars, kan finalen på nytt spelas mellan två hälsingeklubbar. Bollnäs har redan säkrat sin finalplats och grannklubben Edsbyn möter under söndagen Sandviken i den femte semifinalen.

Då tar Rolf Jonsson plats på läktaren i Svenska Fönster arena, och han lär inte bli ensam.

– Det kan bli ett hälsingederby i finalen och det hade jag svårt att tro tidigare. Vi har lite unga spelare och jag trodde inte att Edsbyn skulle klara av Sandviken, men nu är det en helt avgörande match. Det har bara varit bortasegrar i den här serien, men någon gång måste det vända.

Åker du till Tele2 Arena om Edsbyn går till final?

– Jag hade inte räknat med att Edsbyn skulle gå dit och har inte förberett mig, men det kan hända att det blir så, säger Rolf Jonsson.