Yngst någonsin – jagar nya rekord: ”Ska ge allt”

1 av 2 | Foto: Jimmy Wixtr öm / AFTONBLADET
SPORTBLADET

LONDON. Efter en sanslös kvalrysare är Armand Duplantis redo för jakt på medaljer. 

Skulle han lyckas blir han historisk som den yngsta manliga friidrottaren någonsin att ta en medalj i en individuell gren på VM. 

– Det kommer inte vara lätt, men jag ska ge allt, säger han. 

Det börjar bli svårt att hålla räkningen på alla rekord som Armand ”Mondo” Duplantis har slagit – bara i år. 

Juniorvärldsrekord i dubbla omgångar, ett svenskt seniorrekord och när han kvalade in till finalen i stavhopp i söndags petade han bort självaste Sergej Bubka från tronen som yngste stavhoppare någonsin i en final på ett VM. 

Faktum är att när ”Mondo” Duplantis kliver in 17 år och 271 dagar gammal i stavfinalen finns det fler sidor i historieböckerna som kan behöva skrivas om. 

”Vill ta mig upp på pallen”

För målet är medalj: 

– Ja, målet är fortfarande detsamma, jag vill ta mig upp på pallen – men det kommer inte att vara lätt, det kommer att vara riktigt svårt. Men nu är det förmodligen sista tävlingen för året så jag får bara ge allt, sa ”Mondo” själv efter kvalet. 

Yngste medaljören på herrsidan i en individuell gren är fram till nu kenyanen Ismael Kirui som inte bara tog medalj utan vann guldet på 5000 meter i Stuttgart 1993 18 år gammal. Och om alla stjärnor står rätt och Duplantis till och med vinner finalen finns det ingen friidrottare i historien, på dam- eller herrsidan, som varit en yngre världsmästare. 

Foto: Jimmy Wixtr öm / AFTONBLADET
FAKTA

Här är de rekordunga:

Yngsta manliga medaljören/guldmedaljören på ett VM:  

Ismael Kirui, Kenya, 18 år 177 dagar, 5000m, 1993

Yngsta kvinnliga guldmedaljören : Tirunesh Dibaba, Etiopien, 17 år 333 dagar, 5000m, 2003

Yngsta kvinnliga medaljören: 

Sally Barsosio, Kenya, 15 år 153 dagar, 10 000m, 1993

Yngsta medaljören/guldmedaljören i stavhopp: 

Sergej Bubka, Sovjet, 19 år 253 dagar, 1983

Yngsta finalisten i stavhopp: 

Armand Duplantis, Sverige, 17 år 271 dagar, 2017

Dagen före finalen träffade Sportbladet pappa och tränare Greg Duplantis. Han var fortfarande lite tagen efter kvalet, men menade att sonen kommer ut mentalt starkare på andra sidan. 

”Slipper ställa klockan”

– Det var stressigt men han tog sig igenom det, nu kommer han vara mer avslappnad. Den stora frågan är hur fysiskt trött han kommer att vara, han gjorde väldigt många hopp på en hög nivå och han har en ung kropp och har inte så mycket muskler i reserv. Så återhämtningen blir avgörande för hans möjligheter, säger Greg. 

På plussidan är att en morgontrött Armand nu får hoppa på kvällstid. 

– Han är ingen morgonmänniska. Hemma i Lafayette tränar vi ofta på kvällen för att det är så varmt. Han kommer känna sig ännu bättre. 

Det här är nya stjärnan Armand Duplantis 03:46
FAKTA

Armand Duplantis tre tuffaste konkurrenter:

* Sam Kendricks, USA, 24 år 334 dagar: 

Kommentar: Världsetta i år med sex meter och klart stabilast under säsongen – fram till kvalet. Där höll amerikanen på att åka ut på 5,60. Men nu har han lärt sig läxan på de snabba banorna och går likväl in som favorit i finalen. 

* Renaud Lavillenie, Frankrike, 30 år 324 dagar: 

Kommentar: Vann OS på samma stadion 2012 och är nu på jakt att fullborda sin mästerskapssamling med ett VM-guld. 

Efter en knackig säsong såg han äntligen ut att ha hittar rätt i kvalet. Inte lika mycket press i år kan kanske gynna fransmannen. 

* Piotr Lisek, Polen, 24 år 355 dagar: 

Kommentar: Hoppade sex meter i vintras, vann genrepet i Monaco (med Bubkas gamla stavar) och var felfri i ett annars stökigt kval. Lisek kommer med all sannolikhet att vara med när det är dags för de avgörande medaljhöjderna.