Yngst någonsin – jagar nya rekord: ”Ska ge allt”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jimmy Wixtr öm / AFTONBLADET

LONDON. Efter en sanslös kvalrysare är Armand Duplantis redo för jakt på medaljer. 

Skulle han lyckas blir han historisk som den yngsta manliga friidrottaren någonsin att ta en medalj i en individuell gren på VM. 

– Det kommer inte vara lätt, men jag ska ge allt, säger han. 

Det börjar bli svårt att hålla räkningen på alla rekord som Armand ”Mondo” Duplantis har slagit – bara i år. 

Juniorvärldsrekord i dubbla omgångar, ett svenskt seniorrekord och när han kvalade in till finalen i stavhopp i söndags petade han bort självaste Sergej Bubka från tronen som yngste stavhoppare någonsin i en final på ett VM. 

Faktum är att när ”Mondo” Duplantis kliver in 17 år och 271 dagar gammal i stavfinalen finns det fler sidor i historieböckerna som kan behöva skrivas om. 

”Vill ta mig upp på pallen”

För målet är medalj: 

– Ja, målet är fortfarande detsamma, jag vill ta mig upp på pallen – men det kommer inte att vara lätt, det kommer att vara riktigt svårt. Men nu är det förmodligen sista tävlingen för året så jag får bara ge allt, sa ”Mondo” själv efter kvalet. 

Yngste medaljören på herrsidan i en individuell gren är fram till nu kenyanen Ismael Kirui som inte bara tog medalj utan vann guldet på 5000 meter i Stuttgart 1993 18 år gammal. Och om alla stjärnor står rätt och Duplantis till och med vinner finalen finns det ingen friidrottare i historien, på dam- eller herrsidan, som varit en yngre världsmästare. 

Foto: Jimmy Wixtr öm / AFTONBLADET

Dagen före finalen träffade Sportbladet pappa och tränare Greg Duplantis. Han var fortfarande lite tagen efter kvalet, men menade att sonen kommer ut mentalt starkare på andra sidan. 

”Slipper ställa klockan”

– Det var stressigt men han tog sig igenom det, nu kommer han vara mer avslappnad. Den stora frågan är hur fysiskt trött han kommer att vara, han gjorde väldigt många hopp på en hög nivå och han har en ung kropp och har inte så mycket muskler i reserv. Så återhämtningen blir avgörande för hans möjligheter, säger Greg. 

På plussidan är att en morgontrött Armand nu får hoppa på kvällstid. 

– Han är ingen morgonmänniska. Hemma i Lafayette tränar vi ofta på kvällen för att det är så varmt. Han kommer känna sig ännu bättre. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM