”Ätstörningarna var en kortsiktig genväg”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jimmy Wixtröm / AFTONBLADET

LONDON. Ätstörningar och ständiga skador har förstört Maria Larssons första seniorår. 

Nu har 23-åringen vågat dra ner på träningen – och står plötsligt redo för sitt första VM. 

– Vi som tagit oss igenom ätstörningar blir väldigt starka på andra sidan, säger hon. 

När Maria Larsson gick i mål på Göteborgs GP den elfte juli och såg klockan visa 9.39,36 insåg hon att VM-drömmen på 3000 meter hinder blivit sann. 

Sen brast hon ut i tårar. 

För Göteborgsposten beskrev hon i efterhand känslan. 

– Det har varit så otroligt tufft i så många år och flera gånger har jag undrat vad jag håller på med. Jag skulle kunna göra något helt annat och vara mycket lyckligare. Ändå har jag fortsatt och att då äntligen få till det på tävling. Det var så mycket mer än att bara kvala till VM. Det var slutet på en trasslig period och början på en väldigt mycket bättre period.

När Sportbladet träffar Larsson utanför det svenska hotellet berättar hon om hur en lovande tonåring som sprang svenskt juniorrekord också sprang rakt in i väggen med psykisk ohälsa och ätstörningar. 

”En viktbärande idrott”

– Mina ätstörningar började sista året på gymnasiet, i skiftet mellan junior och senior. För min del var det enbart för att nå snabbare tider. Det var en genväg, men också extremt kortsiktigt, säger hon och fortsätter:

– Löpning är en viktbärande idrott, det är lätt man ska vara. Samtidigt finns det det en gräns när skadorna och sjukdomarna kommer och man inte mår bra psykiskt av det heller.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Maria Larsson i Lidingöloppet
Foto: Maja Suslin/TT

För Maria Larsson eskalerade det efter en flytt till USA, men där fanns det också medicinsk kompetens som kunde fånga upp problematiken. Hon har beskrivit det som att ”de räddat hennes karriär” och nu är utvecklingskurvan på väg brant uppåt. Vid årsskiftet bytte hon tränare till världsberömde australiensaren Nic Bideau.

Hans lösning: träna mindre. 

– Jag tränar mindre, färre hårda pass, men håller mig frisk. Tidigare har jag också pluggat på heltid men nu satsar jag på heltid. Det är en väldigt, väldigt stor skillnad. 

”Går inte att jämföra”

Att våga lyssna på råden att träna mindre har varit ett stort och svårt steg. 

– Jag behövde mod för att träna mindre, jag fick det genom att ta mig igenom ätstörningarna och våga lyssna när någon säger ”nu gör du så här”. Det gäller att faktiskt förstå att det finns folk som kan det här, att jag inte vet bäst i allt, säger Larsson. 

Kan du jämföra ditt mående nu och sista året på gymnasiet? 

– Nej det går inte ens att jämföra, nu har jag precis vaknat efter att ha sovit i tolv timmar och jag är väldigt lugn. Det hade jag inte gjort två dagar innan ett mästerskap då, men nu njuter jag av att vara här. 

Hinderkvalet är tufft, men Maria Larsson har en tydlig målsättning. 

– Jag vill persa, eller jag ska persa. Det är det som gäller, säger hon. 

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM