Ingemar Stenmarks rival nära döden efter fästingbett

Christian Neureuther blev biten av fästing när han högg ner ett träd i skogen.

En av Ingemar Stenmarks tuffaste konkurrenter var enligt tysk media nära döden efter att han insjuknat i TBE.

– Jag minns inte den första veckan, jag var helt apatisk och var knappt vid medvetande, säger 72-åringen till Bild am Sonntag.

Tysken Christian Neureuther var tvåa i slalomcupen efter italienaren Gustavo Thöni 1973 och 1974.

Ingemar Stenmark vann bland mycket annat slalomcupen 1975–1981 och 1983 (delat med Stig Strand), Christian Neureuther var också trea där bakom 1979 och 1980.

I somras blev Christian Neureuther biten av en fästning när han jobbade i skogen.

– Jag hade en jäkla tur. Jag hade inte märkt av fästingen själv. Det var inte förrän några veckor efter att jag hade fällt trädet som jag inte mådde bra. Jag trodde att det var bältros. Efter mins sons påtryckningar åkte jag in till sjukhuset, säger Christian Neureuther.

Fick talstörningar

Läkarna fastställde att han hade blivit smittad av TBE och drabbats av hjärnhinneinflammation.

– Jag minns inte den första veckan, jag var helt apatisk och var knappt vid medvetande och hade feber. Dessutom fick jag talstörningar liknande stroke, säger Christian Neureuther.

Frun Rosi Mittermaier satt bredvid sängen varje dag under sjukhusvistelsen.

– Yrseln var galenskap. På natten när jag var tvungen att gå på toaletten ramlade jag in i väggen. Jag kunde inte hålla mig upprätt, säger Christian Neureuther.

Fortsatt svåra problem

Efter tre veckor flyttades han vidare till en rehabiliteringsklinik i Österrike.

– Jag har fortfarande svår ryggsmärta. Att vända på huvudet är också ett problem. Jag har även fortfarande sex kilo viktminskning och för lågt blodtryck, säger Christian Neureuther.

Efter det har han och hela familjen sett till att vaccinera sig mot TBE.

Rosi Mittermaier vann den totala världscupen 1976, samma år vann hon också guld i störtlopp och slalom samt silver i storslalom på OS i Innsbruck.

Nu 37-årige sonen Felix Neureuther vann bland annat tre VM-medaljer och elva världscupsegrar.

Klassiska resultatlistor

Christian Neureuther var med i tre OS och vann sex världscupsegrar.

Slalomcupen 1979: 1) Ingemar Stenmark, Sverige, 2) Phil Mahre, USA, 3) Christian Neureuther, Västtyskland, 4) Petar Popangelov, Bulgarien, 5) Paul Frommelt, Liechtenstein.

Slalomcupen 1980: 1) Ingemar Stenmark, Sverige, 2) Bojan Krizaj, Jugoslavien, 3) Christian Neureuther, Västtyskland, 4) Petar Popangelov, Bulgarien, 5) Aleksandr Zhirov, Sovjetunionen.

Alpina världscupen börjar i Sölden till helgen då det är damernas storslalom på lördag och herrarnas storslalom på söndag.

Christian Neureuther är född och uppvuxen i Garmisch-Partenkirchen där han fortfarande bor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.