Elliot Stenmalm på plats i Kielce

Polska superklubben vill ha svenske supertalangen

Elliot Stenmalm har i veckan besökt polska storklubben Kielce.
Elliot Stenmalm har i veckan besökt polska storklubben Kielce.

Redbergslids Elliot Stenmalm är svensk handbolls nya supertalang och hett villebråd hos utländska klubbar.

I veckan besökte han polska storklubben Kielce.

– Jag tycker att han är en av de bästa, om inte den allra bästa, unga spelaren i världen, säger Kielces president Bertus Servaas till Sportbladet.

Elliot Stenmalm i Redbergslid fick sitt genombrott i handbollsligan förra säsongen.

Efter att dominerat i U19-EM i augusti, där han vann skytteligan, spås han ta nästa kliv i år och inför premiären spådde ligatränarna att han skulle ta plats i all star team när säsongen summeras.

RIK-tränaren Magnus ”Bagarn” Johansson menar att Stenmalm, som är uppvuxen i Växjö och flyttade till Göteborg och RIK när han kom in på rikshandbollsgymnasiet, är en av de absolut mest talangfulla spelarna han har tränat. Och då har ”Bagarn” jobbat med en hel del supertalanger genom åren.

– Det har gått väldigt snabbt och det beror på mina tränare och lagkamrater som varit väldigt stöttande och trott på mig. Jag har fått mycket ansvar, säger Stenmalm själv.

Vunnit ligan tio år i rad

Genombrottet har förstås inte gått handbolls-Europa förbi.

Under U19-EM frågade polska superklubben Kielces karismatiske president Bertus Servaas rakt ut på twitter vem som var hans agent.

Drygt en månad senare, i torsdags, var Stenmalms agent Åke Unger – och Stenmalm själv – på plats i Kielce när laget mötte Veszprem.

Kielce, som tränas av den spanske legendaren Talant Dutjebajev, har vunnit den polska ligan tio år i rad. Man går nästan alltid långt i Champions League och tog hem titeln 2016.

När Sportbladet får tag i Kielcepresidenten Servaas hymlar han inte om intresset för Stenmalm.

– Jag tycker att han är en av de bästa, om inte den allra bästa, unga spelaren i världen. Den typen av spelare är vi alltid intresserade av. Men det är tufft för oss att konkurrera med de tyska klubbarna, säger han.

Brorsan har spelat för ärkerivalen

När Sportbladet pratar med Stenmalm är han ganska fåordig om Kielce.

– Jag har inget att säga om det. Det får bli ”inga kommentarer” på det.

Men om Servaas uttryckliga intresse säger han:

– Det är såklart väldigt roligt att en sådan stor klubb har ögonen på en.

Elliots storebror Philip spelade flera år i Polens näst största klubb, Wisla Plock, innan han i somras återvände till handbollsligan och Ystads IF.

Har du pratat med Philip om Kielce?

– Ja, det har jag gjort.

Kontrakt till 2024

Elliot har kontrakt med RIK till 2024. En högt uppsatt källa inom klubben säger till Sportbladet att intresset för honom är ”enormt” och att den klubb som får honom på kroken ”kommer att få betala för sig”.

Är du redo redan efter denna säsongen att gå till en stor klubb i Europa?

– Det vet jag faktiskt inte än. Jag har mycket att fundera på, säger Stenmalm.

Kielce menar att de alltid får tuff konkurrens från klubbarna i Bundesliga om spelare de vill värva?

– Jag har inget behov att komma till Bundesliga, det är inte så. Det är en väldigt tuff liga såklart coolt att spela där. Men det är inget jag behöver, säger han.

Vad säger du om hajpen kring dig som är nu?

– Det är kul såklart. Men jag försöker tänka bort det, det är inte allt för bra med för mycket press, säger Stenmalm.

Elliot Stenmalm- król strzelców ostatnich mistrzostw Europy U-19, (lewy rozgrywający) może dołączyć do naszej druży… https://t.co/JVZpvcNGSm
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.