Emma Raducanu vinner US Open

Belönas med 21,5 miljoner svenska kronor

Skrällen är fullbordad.

150-rankade Emma Raducanu, 18, vinner US Open – och hyllas nu av bland andra drottning Elizabeth II.

”Det är en aktningsvärd prestation vid en så ung ålder, och ett bevis på ditt hårda arbete och engagemang”, säger hon i ett uttalande.

Senast två tonåringar möttes i en US Open-final var när Serena Williams och Martina Hingis gjorde upp 1999.

Då var varken Emma Raducanu, Storbritannien, eller Leylah Fernandez, Kanada, födda.

Under lördagen var det deras tur att inta Arthur Ashe Stadium i New York för att spela om en av de tyngsta titlarna under kalenderåret.

Vinnaren skulle bli den yngsta att vinna en Grand Slam sedan Maria Sharapova, 2004.

150-rankade Raducanu gjorde sin blott andra Grand Slam. 73-rankade Fernandez har ett par fler innanför bältet, men man behöver bara se till deras inspelade prispengar för att kunna utläsa deras bristande erfarenhet på denna nivå. Faktum är att de inte ens tillsammans spelat in en miljon dollar inför turneringen.

I potten för en US Open-vinst? 2,5 miljoner dollar, vilket motsvarar 21,5 miljon svenska kronor.

”Man bara njuter”

Det var mycket som stod på spel – men det hade man inte kunnat tro av matchbilden. Ynglingarna visade inga som helst finalnerver, och levererade bländande tennis.

Kyligast av de både var Raducanu, som kopplade ett järngrepp om matchbilden direkt. Ett grepp hon aldrig skulle släppa.

Vid ställningen 5–4 i första fick brittiskan fyra setbollar. Den fjärde tog hon galant, och plockade hem första set med 6–4. Ett set som varade i nästan exakt en timme.

– Ett av de bättre tennisseten jag sett på länge. Man bara sitter och njuter, säger Eurosports expert Jonas Björkman i sändningen.

Det andra setet blev desto mindre dramatiskt. Åtminstone initialt. Raducanu visade sin klass, och drog ifrån till 5–2.

Blodvite i avgörande set

Vid den ställningen skaffade hon sig möjlighet till att avgöra tillställningen vid två tillfällen. Men Fernandez lyckades hålla undan, och vinna gamet upp till 5–3.

I nästa game kom nästa bakslag. Raducanu slängde sig efter en boll och skrapade upp knäet så blodvite uppstod. Spelet fick avbrytas en kortare stund, men Raducanu var snabbt på banan igen.

Med knäet bandagerat kunde hon skaffa sig en ny matchboll – och denna gång stod hon pall.

Med ett mäktigt serveess kammade hon hem titeln, och föll till marken i ren eufori.

– Jag försöker fortfarande förstå vad som har hänt. Vi skämtade innan turneringen om att vi skulle stanna hela vägen till finalen. Jag trodde aldrig att det skulle ske, säger hon till Eurosport.

Hyllas av drottningen

En bragd för Raducanu, som klev in redan i turneringens kval. I och med finaltriumfen blir hon den första oseedade kvalspelaren någonsin att vinna en Grand Slam. Och den första brittiskan att vinna en Grand Slam på 44 år, då Virginia Wade vann Wimbledon.

Wade hade letat sig till åskådarplats, och följde den historiska vinsten på plats.

– Det betyder enormt mycket att ha henne här. Jag hoppas kunna följa i hennes fotspår, säger Raducanu.

Hyllningarna från omvärlden har strömmat in under natten. Bland andra Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och drottning Elizabeth II har skickat gratulationer till tennisspelaren.

”Du visade upp fenomenal skicklighet, stabilitet och mod och vi är alla enormt stolta över dig,” skriver Johnson på Twitter.

”Det är en aktningsvärd prestation vid en så ung ålder, och ett bevis på ditt hårda arbete och engagemang. Jag hyser ingen som helst tvekan om att din enastående prestation, liksom den från din motståndare Leylah Fernandez, kommer att inspirera nästa generations tennisspelare,” skriver drottningen i ett meddelande.

Brittiskan lyckades med bedriften att inte förlora ett enda set i turneringen. Allt sammantaget kliver Raducanu nu 126 platser på världsrankningen – och upp till en sensationell 24:e plats.

Fernandez får trösta sig med ett kliv till 27:e plats.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.