Australian Open

Djokovic får inte spela Australian Open

Av: 

Andreas Käck

Simon Holm

Novak Djokovic lämnade på söndagsmorgonen, lokal tid, förvaret för att åka till sina advokaters kontor, varifrån han deltog i domstolsförhandlingen via länk.
Novak Djokovic lämnade på söndagsmorgonen, lokal tid, förvaret för att åka till sina advokaters kontor, varifrån han deltog i domstolsförhandlingen via länk.

SPORTBLADET

Tennisstjärnan Novak Djokovic nekas visum till Australien, meddelar den federala domstolen.

Det betyder att tennisstjärnan inte kommer till spel i Australian Open när tävlingen inleds på måndag.

Sedan 5 januari har turerna kring den serbiska superstjärnan, Novak Djokovic varit fler än vad man kunnat räkna.

I fredags drog den australiska regeringen för andra gången på en vecka in tennisstjärnans Novak Djokovics, 34, visum, vilket överklagades.

Tidigare under lördagen meddelade domaren att nästa förhandling skulle ske under natten till söndag, svensk tid. Den här gången deltog tre domare, för att minska risken till ett överklagande.

Nu står det klart att domstolen accepterar regeringens beslut, vilket innebär att Djokovic kommer att missa turneringen och tvingas lämna landet. Han får även tillträdesförbud i tre år. Det meddelade federala domstolen tidigt under söndagsmorgonen, svensk tid.

Djokovic uttalar sig

Efter domstolens beslut valde Novak Djokovic att uttala sig till nyhetssajten Theage.

”Jag är oerhört besviken över domstolens beslut att avslå min ansökan om domstolsprövning av ministerns beslut att annullera mitt visum, vilket innebär att jag inte kan stanna i Australien och delta i Australian Open. Jag respekterar domstolens beslut och jag kommer att samarbeta med de relevanta myndigheterna i samband med min avresa från landet”.

Jag är obekväm över att de senaste veckornas fokus har legat på mig och jag hoppas att vi alla nu kan fokusera på spelet och turneringen jag älskar. Jag skulle vilja önska spelarna, turneringsfunktionärerna, personalen, volontärerna och fansen all lycka till turneringen. Slutligen vill jag tacka min familj, vänner, team, supportrar, fans och mina serbiska kamrater för ert fortsatta stöd. Ni har alla varit en stor källa till styrka för mig”.

Strikta lockdown-regler

Anledningen till att Djokovics visum ursprungligen drogs tillbaka är att spelarna som grundregel ska vara dubbelvaccinerade och att myndigheterna inte accepterat hans medicinska dispens till turneringen. Han anklagas också för felaktigheter i sitt inreseformulär.

Melbourne som stad, delstaten Victoria och Australien i helhet, har haft väldigt strikta lockdown-regler under egentligen hela pandemin.

”Främjar anti-vaccinationskänslor"

Migrationsministern Alex Hawke anser att den ovaccinerade världsettans fortsatta närvaro i landet riskerar att "främja anti-vaccinationskänslor" och uppmuntra folk att strunta i pandemirestriktionerna.

Serbens advokater argumenterar för att regeringen saknar stöd för den typen av slutsatser.

– Det är irrationellt och ologiskt, säger advokaten Nick Wood.

Australian Open startar på måndag. Djokovic är regerande mästare och han har vunnit turneringen totalt nio gånger.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Australian Open

LÄS VIDARE

Djokovic tillbaka i ’fängelset’: ”Om jag ska vara ärlig...”

ÄMNEN I ARTIKELN

Australian Open

Novak Djokovic

Tennis