Förklaringen till märkliga upplägget

STOCKHOLM/LILLEHAMMER. Stafettgenrep inför OS.

Då valde Sverige ett märkligt upplägg redan före start.

– Man får väl tycka att det är konstigt, förklarar Fredrik Andersson idén om att ställa upp med ett ofullständigt andralag.

Efter gårdagens fiasko i de individuella loppen – ingen svensk ens bland de 30 bästa och elva norrmän före – var det ett stukat gäng som stod på startlinjen i dagens herrstafett.

Och ett ofullständigt gäng.

I säsongens första världscupstafett, och sista inför OS, valde Sverige att anmäla två lag.

Men eftersom Olof Jonsson redan hade åkt hem fanns bara tre åkare (Fredrik Andersson, George Ersson och Johan Herbert) att tillgå för det blågula andralaget som alltså var tvungen att avbryta stafetten redan efter tre sträckor.

– Det var jag som kläckte idén. Vi hade ändå tre åkare här och det var okej att vi skulle få köra. Om vi ändå är här vill man ju tävla och det är på den här nivån man utvecklas, säger Fredrik Andersson som körde första sträckan för det svenska andralaget.

”Har inte bredden...”

Han förstår samtidigt att upplägget var märkligt.

– Man får väl tycka att det är konstigt.

Calle Halfvarsson är dock tudelad i sin åsikt om att starta med ett ofullständigt andralag.

– Det är lite märkligt att vi inte har så många åkare. Sverige ska kunna ställa upp med två lag. Men vi har inte bredden, men samtidigt måste man satsa för att få bredden. Ändå kul för de andra grabbarna få göra nåt och visa upp sig.

Norge dominerade

Förväntningarna var knappast höga, inte ens för förstalaget, och Fredrik Jonsson var långt efter täten på första sträckan och 27 sekunder efter vid växling.

Men Calle Halfvarsson åkte dock bra på andra sträckan, gav ett fint formbesked när han länge var länge med i den stora tätklungan och växlade till slut på näst bästa tid.

Sedan svarade både Leo Johansson och William Poromaa för fullt godkända sträckor och såg till att Sveriges förstalag blev sexa totalt, 58 sekunder efter Norge som vann herrstafetten före det ryska och norska andralagen.

– Skönt att vara i gång även om jag är inte i form. Men det är långt kvar till den största tävlingen (OS), säger Poromaa.

Fredrik Andersson.
Fredrik Andersson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.