Isabelle Gulldéns sista show på världsscenen

Har sin cancerdrabbade syster på plats för första gången

I helgen gör Isabelle Gulldén sitt sista framträdande på den stora scenen:

Final 4 i Champions League.

– På söndag kommer det att vara hårt på alla sätt och vis, säger Gulldén inför semifinalen med sitt Vipers Kristiansand.

2008 tävlingsdebuterade Isabelle Gulldén i landslaget med OS i Peking.

Sedan dess har hon varit med på handbollens världsscen: OS, VM, EM, Champions League och spel i flera europeiska topplag.

I sommar flyttar hon hem till Sverige, till SHE och Lugi.

Med all respekt för Lugi så kommer klubben aldrig att gå långt i Champions League, inte inom överskådlig tid eller så länge Gulldén är aktiv i alla fall, och då 32-åringen lämnat landslaget sedan 1,5 år blir därför helgens Final 4 i Champions League i Budapest med norska Vipers Kristiansand spelgeniets sista framträdande på handbollens stora scen.

– Klart det blir speciellt, säger Gulldén inför dagens semifinal mot franska Metz.

Seger och man spelar final mot antingen ungerska Györ eller danska Esbjerg i morgon. Förlust och det väntar bronsmatch på söndagen.

Är det en sorg att lämna den stora scenen eller är du färdig med den och redo för något annat?

– Ja, det är jag men det kommer ändå att vara väldigt tungt. På söndag kommer det att vara hårt på alla sätt och vis, jag lämnar ju också en klubb som jag trivts väldigt bra i. Fast jag hoppas bara att jag är glad på ett sätt, säger hon och syftar på om Kristiansand, regerande mästare, går hela vägen.

Isabelle Gulldén jublar i Vipers Kristiansand-tröjan.
Isabelle Gulldén jublar i Vipers Kristiansand-tröjan.

Positivt besked om systerns cancer

I februari berättade Isabelle Gulldén i en intervju med Sportbladet att hon valde att bryta kontraktet med Kristiansand till sommaren och flytta till Skåne för att hennes två år yngre syster Rebecca, som bor i Lund, drabbats av en aggressiv form av livmodershalscancer.

– Det är tungt. Handbollen betyder väldigt lite i en sådan här situation, sa Gulldén.

I helgen sitter Rebecca på läktaren – för första gången i Final 4 (”Bella” spelar sin femte Final 4). Hon är på plats med föräldrarna och Isabelles man och barn.

– Jag gillar att ha min familj på plats, säger ”Bella”.

Hon kan också lämnat ett positivt besked om sin systers sjukdom.

– Hon har svarat bra på behandlingarna även om hon aldrig blir friskförklarad. Men det år åt rätt håll.

Att det går åt rätt håll – vad har det betytt för dig nu de senaste månaderna?

– Det gör att man kan slappna av på annat sätt. Man blir gladare. Jag har försökt vara glad men så fort jag kommit hem så... man går med konstant oro och ångest och mår inte bra även om man försökt visa att man inte mår dåligt. Jag är fortfarande orolig men det är ett positivt besked som man måste leva efter även om man inte kan slappna av riktigt ännu.

Ytterligare en svenska är med i helgens handbollsfest: Linn Blohm i Györ. Linjestjärnan röstades häromdagen fram till en plats i Champions Leagues all star-lag. Györ har vunnit fem av de senaste åtta upplagorna av Champions League.

– De är favoriter att vinna alltihop i år också, säger Gulldén.


Final 4 i Champions Leagues sänds i Viaplay

Lördag:

15.15: Györ-Esbjerg.

18.00: Metz-Kristiansand.

Söndag:

15.15: Bronsmatch.

18.00: Final.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln